04/21/13 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

Деница Михайлова, ромката от “Стъклен дом” и от… Външно министерство

Деница Михайлова с дъщеря си. Снимка: Невена Борисова

Деница Михайлова е първата и единствена за момента жена с ромски произход,  която работи във външно министерство.  Много хора я разпознават заради ролята й в „Стъклен дом”, където играе Мая, също млада жена с ромски произход.

Срещам се с нея в скромен софийски ресторант. Тя идва с 5-годишната си дъщеря. Деница разговаря с нея като с възрастен човек, изисква от нея решения, включително какво да си поръча от ресторантското меню. Родена в семейство на ромски музиканти, самата Деница е възпитана в непринудена, но и изискваща семейна среда. Среда, която е била „встрани и същевременно - част от традиционните ромски общности”.

С родители, които, наред с хора като Иво Папазов, са сред основоположниците на ромската музика в България, като дете тя пътува много и по цял свят. В държави като Испания, Финландия вижда, че ромите, най-голямото етническо малцинство в Европа, са уважавана общност, имаща своето място в обществото.

„Наричам себе си циганка, независимо от нюансите на наименованието у нас”, уточнява Деница, докато момиченцето й внимателно слуша разговора.  Никой от хората около нас, ако не я познава, не би предположил, че е от ромски произход, но тя би побързала да го сподели с него.

С избора на продуцента Димитър Гочев Деница да изиграе ролята на Мая в „Стъклен дом”, за пръв път в български сериал навлиза устойчива сюжетна нишка за ромите и социалните предизвикателства пред тях.

В началото на кариерата й в министерството приятели и колеги я съветват да не разкрива произхода си, защото така „ще е по-лесно да пробие”.

„Някак си усещам задължението да работя повече от всички. Нося този кръст върху себе си - да опитвам да променям стереотипите спрямо нас. Никой не ми е помагал да се докажа, нямала съм богати мъже зад себе си, които да ме бутат напред…”.

Деница Михайлова. Снимка: личен архив

Бившият й вече съпруг е искал от нея въобще да няма кариера. Родът на Деница е от кастата на йерлиите -  отворена и сравнително модерна ромска общност. Други кланове, като този на калдарашите например, не подкрепят идеята жените да получават образование, да работят. Силно капсулирани за промени от отвън, калдарашките момичета се сгодяват на средна възраст 15 години.

На въпрос познава ли калдараши, Деница заявява спокойно, че бившият й съпруг - представител на високо ниво на ромска партия у нас, е от тази каста. По време на брака си Деница усеща ограничение дори при срещите с брат си или баща си, заради това са се разразявали скандали. Впоследствие става ясно, че странната ревност може би има корени в традициите на общността, в която роднини се женят.

„Жената за тях е просто вид стока, може би сте чували, че се продават. От мънички дечицата се женят по роднинска линия, за да може паричките да останат вътре. Аз не го знаех това, когато срещнах бащата на Мадона - нямах приятели от общността… Нали знаеш, когато човек е влюбен…

И стана така, че аз в един момент бях изолирана от всичко. Бях вече бременна с Мадона, той стана съвсем различен – ревнив, деспотичен. Аз трябваше да гледам единствено и само в земята… Явно си е бил такъв, но просто не съм виждала. Започна много да ме тормози. Човек, когато достигне дъното…

Тогава учех, нямах друга алтернатива и търпях, но когато появи възможност за работа, реших да се явя на конкурса във външно министерство. Той е човек, който има много възможности, но никога не ми е помагал, по никакъв начин сега не помага за отглеждане на малката. Като отлъчени сме, защото аз не се подчиних ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване