04/21/13 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Хуан Карлос или пропадащият крал

Ройтерс

Крал Хуан Карлос се извинява за сафарито в Африка. Снимка: от тв екрана

Кралят на Испания Хуан Карлос стоеше сред тълпа от засмени журналисти и зрители, с които си разменяше любезности, смееше се на вицове и дори пробва чифт слънчеви очила, предложени му от репортер от комедийно шоу.

Това беше типична публична поява още през 1997 г., когато той беше един от най-популярните монарси в света, ползваше се с благосклонното отношение на медиите, а идеята за абдикация би изглеждала абсурдна.

Сега почти половината испанци смятат, че той би трябвало да отстъпи престола на сина си - 45-годишния принц Фелипе, а над една трета, предимно млади хора, искат страната им да стане република.

75-годишният крал зрелищно изпада в немилост на фона на скандалите, които подкопават общественото одобрение към него, и влошаващото му се здраве.

Харесван и уважаван, Хуан Карлос дори спечели възхищението на републиканците заради ролята си в мирния преход към демокрация в Испания през 70-те години след 40-годишна диктатура и спря опит за военен преврат през 1981 г.

Сега общественото мнение се настройва отрицателно заради наказателни обвинения срещу дъщерята на Хуан Карлос и съпруга й по случай за незаконно присвояване, необяснима сметка в швейцарска банка и разгулен начин на живот, включително ловно пътешествие за едър дивеч в Африка, контрастиращ с икономическата криза, обхванала страната.

По-рано тази година беше прекрачена известна граница след публикуването на медийни интервюта с бизнес дама, приятелка на краля, която каза, че извършва консултантска дейност за правителството.

В дискусионни предавания и социални медии Корина цу Зайн-Витгенщайн беше определена като любовница на краля, което породи огромно обществено съчувствие към кралица София, омъжена за мъж, който според официалния биограф на кралицата харесва всички жени освен тази, която е избрал за съпруга.

Презрение

Кралското семейство от своя страна пази мълчание на фона на тези приказки. Но във време, когато обикновените испанци се борят с дългове, безработица и широко разпространена корупция в политиката, действията на краля предизвикват презрение след години на уважение.

“Общественото мнение няма за какво да се хване. Хората са малко объркани, съкрушени от това, което се случва в Испания”, каза редакторът на монархическия в. “А Бе Се” Биейто Рубидо.

Като повечето наблюдатели по кралските въпроси той не смята, че бъдещето на монархията е застрашено.

Но въпросите за бъдещето на короната допринасят за загубата на доверие като цяло в обществените институции, затънали в случаи на корупция след спукването на балона с жилищата преди пет години, което потопи Испания в криза.

“Хората са крайно неудовлетворени от икономическото положение и искат да хвърлят вината върху някого, така че това е ситуация, при която всичко може да се случи”, каза специалистът по политика Джонатан Хопкин от Лондонския университет по икономика.

Източници, запознати с настроенията в двореца, казват, че кралското семейство е разтревожено от намаляването на неговата популярност и има голямо желание да не допринася за увеличаване на несигурността при кризисното положение, в което се намират обикновените испанци. Дворецът следи общественото мнение изключително внимателно чрез социалните медии и свои собствени проучвания.

Пълното премахване на монархията не е нещо, което се обмисля от политическата класа, а двама леви депутати, които призоваха за оттеглянето на краля, веднага бяха порицани от други парламентаристи.

Ако абдикацията се обмисля, то никой не признава това. Но опасността е, че колкото по-дълго остава открит този въпрос, толкова по-големи вреди понася институцията, която ще наследи принц Фелипе. Проблемът е, че Хуан Карлос може да напусне опозорен, а той едва ли ще направи това, смятат експерти по кралските въпроси.

Надеждите са във Фелипе

Той обаче има пример в това отношение на друго място в Европа. Холандската кралица Беатрикс обяви, че ще се оттегли този месец на ...

Публикувана на 04/21/13 21:45 http://e-vestnik.bg/17432/huan-karlos-ili-propadashtiyat-kral/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване