04/22/13 15:33
(http://www.klassa.bg/)

Правителството обеща подкрепа на пчеларите

Стотина пчелари се събраха на протест пред Министерски съвет (МС) в защита на пчелите, които умират и се разболяват от използването на пестициди в земеделието ни.
На днешния протест, който е под мотото „Да спасим пчелите, да съхраним живота, беше донесен и кошер с умрели пчели. Имаме райони с 80-90% отровени пчелни семейства, заяви Георги Асенов, пчелар от Разград. Министерството на земеделието е с гръб към нуждите на пчеларя, категоричен бе той. Продължаваме със стачните действия, заяви пчеларят и обеща, ако исканията на бранша не бъдат чути, кошери с пчели да бъдат докарани пред МС и пчелите да бъдат пуснати на свобода пред прозорците на кабинета. Протестираме да запазим пчелите", подчерта на свой ред и Ангел Благов от Пазарджик и обясни, че пчеларите искат забрана на пестицидите, които убиват пчелите. По думите му в някои европейски страни пестицидите са забранени, но в други - са разрешени заради нечии интереси. Ежегодно пчеларите отчитат измиране и разболяване на пчелните семейства. Очаквам догодина или по-догодина да няма пчели, притеснена е Даниела Челебиева. Оказва се, че има препарати за растителна защита, които са щадящи за пчелите. Те обаче, по неясни причини, не се използват. Според нея е необходима общо европейска забрана. Проблемът с пестицидите ще бъде разглеждан на 29 април в ЕС. От бранша очакват страната ни да гласува „За" забраната на пестицидите. Ако това не стане на ниво Брюксел, пчеларите ще настояват от следващия парламент да наложи мораториум върху пестицидите-убийци и то още от есента на 2013 г. При последното гласуване в ЕС страната ни е гласувала „въздържал се", 14 държави са били категорично за забраната. Нашият глас е бил решаващ, според пчеларите. По последни данни 64% от причините за смъртността на пчелите са именно пестицидите, 29% - заради заболяване на пчелите. Под 10% от смъртността на пчелните семейства е заради грешка на пчеларя. При протестиращите дойдоха служебният премиер Марин Райков и земеделският министър професор Иван Станков. В началото те бяха посрещнати с освирквания, но след разговора с пчеларите, Райков и Станков бяха засипани от хвалби пчелари. Както в личен план, така и като ръководител на това правителство подкрепям вашата позиция и смятам, че трябва задължително да бъдат забранени тези пестициди", увери премиерът Райков. Викове „Браво" посрещнаха категоричната му позиция.
"Ако ние днес не обърнем внимание на този проблем с пчелите, утре няма да има какво да ядем", каза още министър-председателят пред протестиращите. Според Марин Райков трябва да има и строг контрол върху пръскането с препарати за растителна защита. „Излязох специално да ви кажа, че протестът ви е напълно основателен и аз се присъединявам към вашата позиция", категоричен бе той. Райков обясни, че е дал категорични указания на земеделския министър Иван Станков, които той да защити в Брюксел за 29 април. По думите му, Станков ще иска забрана за пестицидите.Земеделският министър на свой ред заяви, че ще изпълни заръката на премиера и ще защити в Брюксел българските пчелари. „МЗХ сме изцяло във ваша подкрепа", каза още той на протестиращите. По думите му всички министри в служебния кабинет са единодушни по въпроса с пчелите и пестицидите. „Има ли ги пчелите, има го и животът", подчерта професор Станков.Друг въпрос към кабинета бе дали пчеларите могат да разчитат на субсидия за пчелно семейство. Земеделският министър увери, че те ще получат това, което са получили и през отминалата 2012 година. Кабинетът ще се бори българските пчелари да имат право на държавно подпомагане през следващия програмен период до 2020 г.Пчеларите се интересуваха дали е възможно финансово да бъдат подпомогнати тези от тях, които са загубили пчелни семейства. Министър Станков увери, че ще постави въпроса на заседание на МС. „Много благодаря, г-н министър", отговориха на свой ред протестиращите. „Браво, доволни сме", включиха се в похвалите и други пчелари. Пчеларите бяха категорични, че ако няма подкрепа за бранша, медът за потребителите ще поскъпне.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване