04/23/13 21:23
(http://e-vestnik.bg/)

Какво е тероризъм? Анатомията на една неясна дума

Асошиейтед прес

Понятието тероризъм е донякъде слаба утеха в САЩ след 11 септември като начин да се опише невъобразимото, да се обясни ненормалният стремеж да се извърши масово убийство. Затова когато бомбите избухнаха в Бостън, думата бързо стана неизбежна: “тероризъм”.

Речниците и хората, които изследват тази многовековна дейност, дефинират тероризма като употреба на насилие и сплашване в преследване на политически цели. Обаче тази дефиниция сякаш се разшири, за да попълни празнина, докато нацията очакваше да узнае мотива за експлозиите на Бостънския маратон, в които загинаха трима души и бяха ранени над 170.

Президентът Барак Обама предпочете да не използва думата “тероризъм” в първото си изказване часове след бомбените нападения от понеделник. “Думата е придобила различно значение след 11 септември. Сигурен съм, че президентът си е мислел е, че не знаем кой е направил това”, каза във вторник сутринта по Ем Ес Ен Би Си съветникът на Обама Дейвид Акселрод.

В публичната дискусия обаче вече имаше осезаем глад за този термин. “Всички правилни думи без една” - беше заглавието на анализ в Дифенс мидиа нетуърк. “Единственото сигурно предположение беше тероризъм” - гласеше заглавието на редакционна статия във в. “Питсбърг пост-газет”.

Броени часове след изказването на Акселрод и без да са били обявени заподозрени или мотив, Обама заяви: “Всеки път, когато се използват бомби срещу невинни цивилни, това е проява на терор.”

Във времена на напрежение и неяснота думите могат да станат изменчиви носители на културни страхове, за политически дневен ред, за начини да се вложи смисъл в моментното и непознатото. В Америка от 2013 г. думата “тероризъм” съществува на този двусмислен кръстопът. А мненията, на които ще попаднете за нея, особено през изминалата седмица, често отиват отвъд обикновената лингвистика.

Заключението на Обама за бомбите и терора звучи напълно смислено на Джей Уинък, чийто брат, адвокат и доброволен пожарникар, загина на 11 септември 2001 г. при опит да евакуира Световния търговски център, който бе нападнат от фанатизирани мюсюлмани.

“Въз основа на това, което знаем до момента, смятам това за терористична проява. Лично аз не знам политическата мотивация да е част от уравнението”, каза Уинък в сряда, преди да се появи новината за възможен заподозрян по случая.

“Който и да го е направил, изглежда ясно, че мотивацията му е била масово да нарани, осакати и убие невинни хора, които си вършат нормалните занимания. За мен това е тероризъм”, каза Уинък, който е съосновател на “Доброто ми дело” - група, която е определила 11 септември за национален ден на обществена взаимопомощ.

Тази дефиниция обаче бе малко прибързана според гимназистите в часа на Реба Петраитис по съвременна история в Кент Плейс скул в Съмит, щата Ню Джърси.

Петраитис участва в “Инициативата за действие”, която реагира на 11 септември с разработване на щатска учебна програма, която да учи децата що е тероризъм. В нейните часове се изучават многобройните дефиниции, използвани от различните американски агенции и международни правителства, и се е формирала собствена дефиниция, която включва намерението “да се сплашва, предизвика реакция или прилага дневен ред”.

В сряда учениците претеглиха изказването на Обама, но все още не бяха готови да нарекат бостънските атаки тероризъм. Те обаче разбираха защо много хора използват тази дума, каза Петраитис.

“Когато става дума за такива нападения, американците могат да разберат думата “тероризъм”, казал един ученик на учителя. “Хората не могат да проумеят как някой може да направи нещо толкова ужасно и се вкопчват за нея”, казал друг ученик.

Петраитис казва, че друг ученик отбелязал, че след като четирима американци бяха убити в посолството на САЩ в либийския град Бенгази малко преди президентските избори, администрацията на Обама е била подложена на остри критики, че не е използвала думата “тероризъм”.

Администрацията на Обама ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване