04/23/13 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Но растежът може да се върне в Гърция…

Повечето гърци остават песимисти и негативно настроени по отношение на икономическите процеси в страната, но за първи път в страната са налице факти, които са в състояние да променят хода на нещата.В сферата на публичните финанси се формират тенденции на стабилизация, на пазара на труда през март съотношението между назначени и уволнени бе позитивно, а страната е вече близо до задействането на една мощна приватизационна вълна.

Всички големи компании и търговски вериги, местни и чужди, подновяват рекламните си програми и заемат отново позиции на пазара, признавайки, че нивото на балансираност, макар и по-ниско, би могло да послужи като начало за едно ново рестартиране на гръцката икономика.

Има и други неща, които също така говорят в тази посока.

Правителството изглежда спечели облога за политическа стабилност. В следващите шест месеца не се очакват политически обрати нито пък изненадващо зацикляне на процесите.

Нормализираха се даже връзките с кредиторите и партньорите. Толерантността и подкрепата е явна. Дори и недоверчивите германци понижиха тона на говорене.

Най-значимото обаче е, че страната е на път да разсее мъглата в банковия сектор. Несигурността и рисковете, произтекли от кипърската криза, са под контрол, а кипърските събития допълнително ускориха процесите на рекапитализация на гръцките банки.

Надзорните власти в сътрудничество с “тройката” международни кредитори ЕС, ЕЦБ и МВФ изготвиха план за действие, който в хода на неговото прилагане очакват да даде резултат. А този резултат е: по-сигурни банки и една нова архитектура на банковия сектор, способна да сведе до минимум евентуални тежести за вложители и данъкоплатци от възможни банкови неудачи.

Според тази нова архитектура бракът между Националната банка на Гърция и Юробанк е приключил и страната съгласно този план ще остане с четири системични банки - Националната, Пиреос банк, Алфа банк и Юробанк. Те ще бъдат и фундаментът на новата банкова система в Гърция.

До 30 април ще се знае кои ще могат да покрият 10 на сто от рекапитализацията на банките от частни акционери. За момента се преценява, че Алфа банк и Пиреос банк ще успеят да се справят с рекапитализацията и остава да се види дали успешно ще е това усилие от страна на Националната банка.

Контролните органи са на мнение, че Юробанк няма да успее да се справи и ще трябва много бързо да прибегне до гръцкия фонд за финансова стабилност.

До тази дата също така трябва да стане ясно дали по-малките банки и по-конкретно Банката на Атика, Пробанк и First Business Bank (FBB) ще успеят да наберат от пазара необходимите им капитали. Ако те смогнат да го направят, нормалното им функциониране ще продължи. В противен случай те ще бъдат погълнати от четирите системични банки.

В момента, в който всичко това се изясни, ще се прецени коя банка ще погълне добрите сегменти на Пощенската банка и на Протон банк. Предполага се, че Пощенската банка ще бъде погълната от Юробанк, а Протон банк от Националната банка на Гърция.

В централната банка се преценява, че до края на юни банковият сектор на Гърция ще бъде преструктуриран и ще навлезе във фаза на оздравяване.

Надзорните органи пък се стремят възможно най-бързо да преодолеят съществуващата несигурност в банковия сектор, за да се постигне оздравяване на банките, така че те отново да се заемат с финансирането на икономиката.

Най-общо може да се каже, че в момента в Гърция се формират условия за рестартиране на нейната икономика и че ако няма обрати, втората половина на 2013 г. ще бъде много по-различна от първата ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване