04/24/13 21:43
(http://e-vestnik.bg/)

Италия - правителство върху руините на политическата класа

Франс прес

Италианският президент Джорджо Наполитано (87 г.) започна втория си мандат като държавен глава със задачата да възстанови доверието в разединената политическа класа, неспособна да постигне съгласие по въпроса как да изведе от кризата третата по важност икономика на еврозоната.

“Политическо правителство със силни технократски елементи, което да бъде съставено възможно най-бързо” - по това според в. “Стампа” работи държавният глава, на когото всички политически сили в Италия гласуваха доверие.

Наполитано положи клетва вчера пред двете камари на италианския парламент. Церемонията беше изключително скромна, без обичайните топовни салюти.

Дълбоко разединена и дискредитирана заради колебанията си от миналата седмица, проличали по време на президентския вот, италианската Демократическа партия, спечелила най-много гласове на изборите през февруари, трябва сега да предложи на президента кандидата си за премиер.

Най-често се споменава името на Джулиано Амато, левоцентристки демократ, който е много умерен и чийто прякор е Господин Ловкия. Амато е уважаван в страната, макар да не е много колоритна личност и е един от фаворитите за премиерския пост, твърди в. “Кориере дела сера”. Той е на 74 години и веднъж вече е ръководил Италия като премиер в друга деликатна епоха, тази на разследването “Чисти ръце”, през 1992-1993 г., което измете от властта старата политическа класа, обвинена в корупция. После Амато отново бе премиер през 2000-2001 г.

Като за евентуален премиер се говори и за заместник-секретаря на Демократическата партия Енрико Лета.

Десноцентристката партия Народ на свободата на Силвио Берлускони и обявилото се срещу всички партии Движение “5 звезди” на комика Бепе Грило - и двете, спечелили най-много проценти след Демократическата партия на изборите през февруари - не улесняват задачата за съставяне на правителство по диаметрално противоположни причини.

Първата от тези две сили смята, че всеки, очертаващ се като прекалено ляв и враждебно настроен към интересите на Берлускони кандидат за премиер, трябва да бъде елиминиран. Според втората сила нито един кандидат, представляващ старата политическа класа, не е приемлив.

Италианският икономически вестник “Соле вентикуантре оре” отправи три препоръки към бъдещото правителство, по които има широко единомислие и на които Наполитано трябва да обърне внимание, а именно - изплащане на дълговете на държавната администрация към частните фирми, заетостта и данъчната политика.

Борсата в Милано реагира положително на преизбирането на Наполитано и започна седмицата с покачване от 1,73 процента, докато спредът разликата между лихвите по италианските и германските дългови облигации се установи на успокояващото ниво от 288 пункта.

Но социалното безпокойство не намалява в обхванатата от рецесия страна. Според Италианския статистически институт 955 000 италиански семейства са без доходи и всичките им членове на трудоспособна възраст търсят работа.

Разочарованието от политическите сили си остава силно, както показва и мобилизацията на привържениците на Бепе Грило.

Вчера Грило нарече преизбирането на Наполитано хитър институционален ход на традиционните партии, а събота говореше дори за държавен преврат.

“Парламентът е като празна черупка, а правителството, което скоро ще бъде съставено, няма да оцелее и година, не повече от осем месеца дори”, пророкува бившият комик.

Според “Кориере дела сера” “ваканцията приключи” и новото правителство, независимо от това кой ще го ръководи, ще трябва да даде бърз и конкретен отговор на проблемите на страна. В противен случай Грило ще я превземе.

Още по темата: Наполитано започна втория си мандат с тежки критики към политиците

Полагането на клетва от италианския президент Джорджо Наполитано за втори непредвиден дори от него президентски мандат е водеща тема за италианската преса.

На сдържана церемония вчера в парламента Наполитано се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване