04/24/13 21:43
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ въвличат Русия в нова военна надпревара

в. Независимая газета

САЩ започват да модернизират тактическите си ядрени оръжия (ТЯО), включително разположените в Европа. Новият бюджет отпуска за целта 11 милиарда долара. Така администрацията на Обама се опитва да упражни натиск върху Москва, дълго време отказвала преговори за ТЯО, ако американските ядрени сили не бъдат предварително изтеглени от Европа. Вашингтон отправя сигнал, че няма да приеме това.

Пентагонът планира модернизация на ТЯО, за да удължи експлоатационния им срок, като същевременно повиши точността и надеждността им. Според британския в. “Гардиън”, който цитира Ханс Кристенсен от Федерацията на американските учени, става дума главно за около 200 тактически ядрени бомби В-61, разположени в Белгия, Холандия, Германия, Италия и Турция.

Те ще бъдат включени в програма за “удължаване на живота”, за която новият (неколкогодишен) бюджет отрежда 10 милиарда долара. Освен това бомбите ще бъдат пригодени за изтребители-бомбардировачи Ф-35, използващи стелт технологии (слабо видими за радарите), за което са предвидени още 1 милиард долара. Модернизираните оръжия ще бъдат изпратени в Европа през 2019 или 2020 г.

Експерти вече нарекоха решението на Барак Обама “ядрен завой на 180 градуса”. “Това до голяма степен ще обнови американския ядрен потенциал в Европа - в пряко противоречие с обещанията на Обама от 2010 г. да не разполага нови оръжия”, каза Кристенсен. И продължи: “Онова, което ще се върне в Европа (след модернизацията, бел. на вестника), ще представлява управляема ядрена бомба. Ако включим в сметката и стелт изтребителите Ф-35, значи стават повече целите, застрашени евентуално откъм Европа, тъй като при по-точни попадения може да се използват по-маломощни заряди. Това е от голямо значение, защото се образуват по-малко радиоактивни продукти. Мнозина са твърде разтревожени - така ядрените оръжия стават по-удобни за употреба”.

Според военния експерт Виктор Есин, генерал-полковник в оставка, “модернизацията на ядрени бомби В-61 с цел да се удължи животът им не е някаква изненада. Не става дума за създаване на нов ядрен заряд, просто САЩ нямат намерение да се откажат изцяло от ТЯО”.

Същата мисъл продължава академик Алексей Арбатов, ръководител на Центъра за международна сигурност към Института за световна икономика и международни отношения в Руската академия на науките (РАН). Той потвърждава, че ядрените бомби В-61 са единственото ТЯО, с което разполагат САЩ - около 200 броя в Европа и още към 300 на склад в Америка. Всичко останало е ликвидирано или се ликвидира в момента - и снарядите, и флотските ракети, и крилатите ракети с морско базиране “Томахок”. “А според всички изчисления Русия има поне 10 пъти повече ТЯО, може би дори 15 пъти. Те са твърде разнообразни”, посочва експертът.

Въпросът предполага и военнотехнически, и политически аспект. САЩ предлагат на Русия преговори за ТЯО и обмен на информация без никакви предварителни условия. По принцип Русия изобщо не желае да съкращава своите ТЯО, които компенсират превъзходството на НАТО (и негласно това на Китай) в сферата на силите с общо предназначение и са отговор спрямо трети ядрени държави, намиращи се близо до Русия за разлика от САЩ. Но за начало Москва иска от САЩ поне да изтеглят своите ТЯО от Европа на собствена територия. Вашингтон отвръща, че ТЯО, оставащи в Европа, символизират американските гаранции за сигурност - независимо че в Германия например действа много силно движение за изтегляне на тези оръжия от територията й.

“Щом се разбра, че няма шанс да се придвижат нещата, американците приеха програма за модернизация и преоборудване на ТЯО - посочи ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване