04/24/13 21:42
(http://e-vestnik.bg/)

Сърбия чука на вратата на ЕС с надежда за инвестиции

Ройтерс

Сърбите се гордеят със своето гостоприемство, а престолонаследникът на Абу Даби получи пълна програма тази година - каране на ски в планината, обиколка на белградския футболен клуб “Цървена звезда” и подарък - чифт ръчно плетени чорапи на раздяла.

Години наред износител на война и нестабилност, Сърбия сега се опитва да привлече стотици милиони долари арабски инвестиции в боледуващата си икономика.

Но шейх Мохамед бин Зайед ал Нахиан има един въпрос над всички други, заяви Синиша Мали, главен преговарящ на Сърбия с инвеститорите от емирството: “Ще получи ли Сърбия дата за преговори с Европейския съюз?”

Европейската комисия препоръча в понеделник преговорите да започнат след като Сърбия постигна споразумение с бившата си област Косово. Изпълнителният орган на ЕС не отговори на въпроса на принца, като не посочи дата, но ако всичко върви по план, преговорите трябва да започнат по-късно тази година.

Който и да иска да дойде, има един въпрос на ум и това е политическият риск, заяви Мали пред Ройтерс. Главният източник на политически риск бе историята с Косово, казва той.

Отказът на Сърбия да приеме загубата на южната си провинция във войната през 1998-1999 г. засили нестабилността в Белград, забави реформите и доведе до прогонване на инвеститорите от един от най-обещаващите пазари на Западните Балкани. Сърбия направи гигантска стъпка към решаване на въпроса миналата седмица с историческото сопразумение да предаде последния си бастион в Косово и да уреди отношенията си с албанското мнозинство.

Като награда Европейската комисия направи своята препоръка, но с някои условия, а официалната дата за преговорите се очаква да бъде обявена през юни.

Преговорите вероятно ще продължат през голяма част от това десетилетие, но самият процес ще отключи европейски фондове и би трябвало да помогне да закотви Сърбия в реформаторски усилия, които правителството се надява, че ще отпушат инвестиционния потенциал на страната.

Когато започнат присъединителните преговори, основното е, че цялата машина на комисията се задейства, осигурявайки подкрепа, съвети, финансиране, заяви западен дипломат, който не пожела да бъде назован. Става въпрос за достигане на точка, при която няма връщане, където процесът на позитивни реформи става неизбежен и не е подвластен на прищевките на министър или управляваща партия, казва той.

Сърбия вижда възможност да се възползва от размера, мястото си и връзките с Изтока и Запада.

Амбицията е да се възстанови отново Белград като регионална сила, за пръв път откакто югославският лидер Йосип Броз Тито впечатли световната сцена през шейсетте и седемдесетте години като съосновател на Движението на необвързаните.

Когато Белград бе столица на Югославия, нейната територия се разпростираше от алпийските склонове на Словения на север до бедната Македония на юг, обхващайки 22 милиона души и седем сега независими държави, повечето от които споделяха един общ език.

Югославия бе разкъсана на части от войни през деветдесетте години и Сърбия се превърна в бедна страна, опустошена от хиперинфлация и санкции и ограбвана от приближените до покойния лидер Слободан Милошевич. Нейното възстановяване бе болезнено бавно.

С намаляващо население и безработица от около 25 процента проблемите са огромни. Малка е вероятността Сърбия да се присъедини към ЕС преди 2020 г., но потенциалът съществува.

Белград е най-важният град в региона, независимо дали говорим за икономика или за културно и политическо значение, заяви Андрю Робъртс, ръководител на базираната в Белград консултантска фирма Ийстърн Юръп Икономикс рисърч.

Наследниците на Югославия вероятно ще развият забравените икономически връзки помежду си, заяви Робъртс. Повечето от тези страни в момента имат тенденция да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване