04/25/13 14:14
(http://www.klassa.bg/)

Германия не иска ново понижение на лихвите в еврозоната от ЕЦБ


Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че по-високи лихви в еврозоната ще бъдат от по-голяма полза за Германия. Според нея сега Европейската централна банка (ЕЦБ) се намира в трудна позиция. „За Германия всъщност би били по-добре, ако лихвите в момента бъдат леко повишени, но за другите страни ще трябва да направим повече, за да имат на разположение по-голяма парична ликвидност”, заяви Меркел на банкова конференция в необичайно за нея прям коментар за политиката на Европейската централна банка. Канцлерът на Германия също посочи, че очаква растеж на немския брутен вътрешен продукт (БВП) от 0,5% през настоящата година, което е малко над правителствените прогнози от януари за растеж от 0,4%.

Меркел също така каза, че иска да се увери, че в бъдеще акционерите в закъсали европейски банки също може да понесат загуби при тяхното спасяване, съобщи БНР. Германският канцлер посочи, че нейното правителство отхвърля стандартизация на европейското гарантиране на банковите депозити, поне в обозримото бъдеще.

От свя страна германският представител на ЕЦБ Йорг Асмусен отново заяви, че понижението на лихвите ще има ограничено позитивно влияние върху "периферията" на еврото, а именно там е необходима подкрепа за подобряване на кредитните условия. Той смята, че лихвената политика в еврозоната вече е “прекалено облекчена” и е довела до подобрение на финансовите условия в страните-членки от "ядрото" на еврозоната.

Именно поради това Асмусен предполага, че ново понижение на лихвите от ЕЦБ в крайна сметка може да доведе до изкривяване на паричната политика. “Прекалено ниски лихви за прекалено дълг период от време може да доведат до изкривявания”, смята той.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване