01/09/13 14:28
(http://www.klassa.bg/)

ЕЦБ може отново да намали лихвите за еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да намали лихвените си проценти, ако не през този месец, то до края на март, което ще бъде ключов момент в развитието на дълговата криза в еврозоната. Това пише CNBC, като се позовава на анкета сред икономисти, извършена от Thomson Reuters и на коментари от финансови стратези.

В момента основната лихва на Европейската централна банка за рефинансиране е 0.75%. Тя слезе до това равнище през месец юли миналата година. Въпреки че е ниска, тя не оказва толкова голям ефект върху лихвите по краткосрочното кредитиране, отколкото върху лихвите по депозитите. Това е така, защото евтините кредити, отпускани на банки от ЕЦБ направиха заемането на пари по-евтино.

Според повечето икономисти, участвали в анкета на Thomson Reuters, през януари ЕЦБ ще запази без промяна основната си лихва. Увеличава се обаче броят на анкетираните, които очакват, че в следващите три месеца ще има промяна по този пункт. Основната лихва не е променяна от почти седем месеца. За този период икономическите показатели в еврозоната се влошиха, особено през четвъртото тримесечие на миналата година. Това показа, че рецесията, обхванала региона, се е задълбочила. В такава ситуация от ЕЦБ се очаква да предприеме действия, с които да насърчи растежа.

Понижение на лихвените равнища е традиционен инструмент за стимулиране на икономиките. Самата ЕЦБ наскоро коригира прогнозата си за растежа на европейските икономики през 2013 година и определи по-ниски нива на развитие. В последното си изказване Марио Драги пък намекна, че комитетът, който взема решения за лихвите "набързо е засегнал" и хипотезата за въвеждане на отрицателна лихва за депозираните средства в банката.

Според анализаторите на Morgan Stanley обаче ЕЦБ ще извърши намаление както на лихвата по депозитите, така и на основната си лихва със стъпка от 0.25 процентни пункта. Експертите са убедени, че се работи в тази насока, но не са сигурни кога точно ще бъде извършена тази редукция на лихвите. Причината за това е, че централната банка ще предпочете да изчака да види реакцията на пазарите, както и на политиците при евентуалното пристъпване към понижение на лихвите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване