04/25/13 09:55
(http://www.hsnovini.com/)

ДСБ: 30 процента от хората не са здравно осигурени, не вярват в системата

Деница Сачева, д-р Илко Семерджиев и Николай Балканов

Политически решения за преодоляване кризата в здравеопазването  обсъдиха с местни лекари водачът на листата на ДСБ в региона Деница Сачева и д-р Илко  Семерджиев, учредител на Българския лекарски съюз и и е един от създателите на НЗОК. Д-р Семерджиев е бил е зам. министър на здравеопазването в три правителства и министър при управлението на Иван Костов.

30 процента от българския народ не се осигурява здравно към днешна дата, обяви Семерджиев.  Това са над 1 милион и 800 хиляди души, които не вярват в системата.

В здравеопазването има тежки злоупотреби, а управлението е лошо, допълни Семерджиев.

През последните години здравето на българите е било ограбено. По времето на БСП здравната каса е била източена с 9 милиона лева.

През 2010 година министър Дянков е източил 1 милиард и 700 милиона, а в следващите години още стотици милиони, алармират от ДСБ.

Те предлагат Спешната помощ да е гарантирана и достъпна за всеки, профилактиката на здравето да е основен ангажимент на държавата. Да има скрийнинг и ранно откриване на заболяванията, участие в европейски и здравни програми и квалификация на медицинските специалисти.

Парите за здравеопазване ще бъдат увеличени от 4,1 на 6% от БВП, ще се наложи нулева ставка на ДДС за цялото здравеопазване и за лекарствата и няма да позволим да се искат пари от пациентите, докато ползват здравна услуга, заяви Семерджиев.

Трябва ми една година за да оправя кризата в здравеопазването и една година да довърша реформата, допълни той.

На срещата присъстваха и водачът на листата на ДСБ за Хасково Деница Сачева и вторият в списъка Николай Балканов.

Деница Сачева

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване