04/25/13 13:47
(http://www.klassa.bg/)

Новата директива на ЕС за тютюна може да доведе до загуба на 175 000 работни места и 5 млрд. евро

Директивата за тютюневите изделия може да има негативен ефект върху цялата европейска икономика и да доведе до закриването на 175 000 работни места и загуба на приходи от акцизи и данъци, възлизащи на до 5 милиарда евро в ЕС.
Данните са от ново изследване, проведено от международната консултантска компания Roland Berger Strategy Consultants.
Според проучването България е страната от ЕС, върху която Директивата би имала най-пагубен ефект. Анализът на икономическото въздействие върху България показва, че загубата на работни места в нашата страна може да достигне до 29 000 на база брой на заетите в целия тютюнев отрасъл - от тютюнопроизводителите до търговците на дребно на тютюневи изделия.
Освен това, България може да претърпи загуби от акцизи и данъци до 470 000 лева на годишна база в резултат на незаконната търговия, която може да нарасне от 45% до 100%.
Проучването на Roland Berger измерва потенциалното икономическо въздействие на някои от предложенията на Еврокомисията за нови регулации в Директивата за тютюневите изделия, като например стандартизацията на опаковките и продуктите, както и забраната на „слимс" цигарите и ментоловите продукти.
Проучването стига до заключението, че ако бъдат приети тези мерки, те може да доведат до намаляване на стойността на целия пазар на тютюн и тютюневи изделия и съответно на техните цени, а също така да подхранят незаконната търговия с тютюневи изделия. Това ще доведе до значителни загуби на работни места и спад на данъчните приходи.
Според проучването стандартизирането на опаковките ще повлияе на потребителското поведение по отношение на тютюневите изделия, те ще бъдат възприемани като продукти с намалена стойност. В резултат на това ще има натиск надолу върху цените на тютюневите изделия и преминаване на потребителите към продукти от по-ниските ценови сегменти или до по-голямо търсене на незаконни продукти. Забраната на слимс цигарите и на ментоловите тютюневи изделия ще стимулира незаконната търговия, която вече представлява около 11% от потреблението на цигари в ЕС и може да нарасне с 25% до 55%. Това ще стане причина за увеличаване на незаконните продажби от 68 милиарда къса към настоящия момент до 84-106 милиарда къса.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване