04/26/13 12:56
(http://e-vestnik.bg/)

Записите - беззаконие и цинизъм. Скандалът не е кой ги е правил, а какво съдържат

Бойко Борисов и Мирослав Найденов. Снимка: Impact Press Group

Записите от скандалния разговор на Бойко Борисов, Мирослав Найденов и зам.-градският прокурор Николай Кокинов, изпратени в петък сутрин до няколко медии, са шокиращи по няколко причини.
Най-напред те стряскат със своята автентичност. Всеки, който малко разбира от звукозаписи, е забелязал, че това е запис от микрофон, скрит вероятно в дрехите на Мирослав Найденов или Бойко Борисов. Поне такъв извод може да се направи, като се проследят шумовете в момента, в който Кокинов излиза от помещението, гласовете на Борисов и Найденов се чуват по-силно, заедно с това се чува търкане на микрофон, вероятно в дреха.

Второ - естеството на разговорите е такова, че никой не е в състояние да ги измисли и монтира като теми, изрази, звуков фон, наслагване на гласовете.

Часове след разпространението на записите по сайтове в интернет нито един от тримата не отрече, че е участвал в такъв разговор, нито излезе с декларация, че има монтаж или фалшификация. Само премиерът Борисов потвърди, че е воден такъв разговор с Мирослав Найденов и Кокинов, но заяви, че записите не били правени от МВР, а от “структура, зад която стоят Станишев и хората му”.
Бележката в изпратената със записите стенограма, в която се пояснява, че Кокинов подава на Борисов папка с преписки преди да излезе, подсказва, че вероятно от разговора има и видеозапис. Няма как иначе да се разбере по звука, че Кокинов подава папка.

Като отклоняваща удара тактика Борисов и приближени до него политици и медии насочват вниманието към това кой е правил записа и дали е автентичен. Докато основният скандал е в неговото съдържание.
Разговорът е потресаващ със своя цинизъм, вулгарност и погазване на закона. Демократичните институции са бутафория. Зад кулисите няма разделение на властите. В прокуратурата се бъркат и нареждат и премиер, и президент, под масата са преплетени интереси и приятелства, зависимости. Няма добри и лоши. От записа става ясно, че в далаверата са набъркани и медии като “Труд”, “24 часа”, “Стандарт” и бТВ, които са получавали пари от министерството на земеделието и храните с договорки.
В разговора се  съдържат скандални изявления за главния прокурор Сотир Цацаров, за който Кокинов прави бележка на Борисов - “Не се смей, ти си го назначи”. Впрочем, това че е назначен от Борисов и Цветанов, а не е избран от свободен и независим Висш съдебен съвет, е публична тайна.

Чуват се обидни квалификации и детайли за използвани схеми за влияние. Файловете са изпратени от поща бойконайденовкокинов - boykonaydenov@mail.ru. Човекът, който ги е изпратил, пише следното: „Ако мислите, че след 20.02.2013 г. Цветан Цветанов е спрял да ви подслушва, сте се объркали. Но почти сигурен съм, че си го знаете. Защото аз съм един от тези, които ви подслушват. Служител съм на СДОТО, продължавам да работа там и върша каквото ми наредат началниците. А те вършат каквото им нареди Цветанов. В този майл, защото аз не пускам сигнал, ви уведомявам за последния случай на нерегламентирано подслушване, в който аз участвах”.
Поделят обяснява още: “Защо пиша това? Защото днес 25.04.2013 г. Бойко Борисов заяви на българите, че Цветан Цветанов се е заклел в децата си, че не е подслушвал него. Е, не е така. Аз, и мои колеги подслушвахме в началото на април тази година среща между Бойко Борисов, бившия министър на земеделието Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов. На нея се обсъждаше какви са възможностите да бъде прекратено делото за корупция, по което Мирослав Найденов е обвиняем и куп други неща касаещи  държавата. За да отидем на тази „тренировъчна мисия“ бяхме изпратени с обяснението, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване