04/26/13 05:58
(http://e-vestnik.bg/)

Крадците против Навални

Алексей Навални пред съда в гр. Киров. Снимка: кировград

Руският печат следи съдебния процес срещу Алексей Навални, информира Би Би Си. Вчера в град Киров бе огласено официалното обвинение, според което известният блогър и опозиционер е замесен в присвояване на 16 милиона рубли - близо 516 хил. долара. Заплашват го 10 години затвор, посочват изданията.

Градските власти вече не отричат, че като бивш съветник на местния губернатор Навални е ощетил дърводобивното предприятие “Кировлес”; при все това не са готови да назоват точната сума, пише “Ведомости”. Според следствието Навални е инициатор на сделка, чрез която фирма на неговия познат Пьотър Офицеров купила от “Кировлес” дървен материал на занижена цена.

Потърпевшите не потвърждават размера на щетите, инкриминирани на Навални от следствието. Това подкрепя позицията на защитата, цитира вестникът Олга Михайлова, адвокат на опозиционера.

Навални заяви, че не схваща в какво го обвиняват, възмути се от липсата на финансово-счетоводни експертизи в делото, отказа да се признае за виновен и приключи речта си с твърдения, че делото има политически характер.

Предполагаемият му помагач Офицеров добави, че делото “застрашава цялото частно предприемачество в страната”, пише “Комерсант”. Според Навални обвиненията са отмъщение, загдето опозиционерът е “смъкнал рейтинга” на управляващата партия “Единна Русия”, и заради антикорупционните му разследвания, уточнява “Независимая газета”.

Наблюдатели очакват продължителен процес с широк отзвук. Залата не можа да побере всички желаещи, а отвън започна “война на протестни присъствия” между симпатизанти и противници на блогъра, отбелязва изданието.

Мнозина подкрепящи подсъдимия държали плакати с надпис “Навални е против крадците, крадците - против Навални. А ти с кого си?”. Местна жителка пък му донесла подарък - книгата “Как да оцелееш в съветски затвор”.

В Киров започна втора серия на “историческия процес”, забелязва “Новие известия”. Вчера съдът за разлика от миналата седмица отхвърли всички молби на защитата за отлагане на заседанието, отвод на съдията, връщане на делото в прокуратурата и др., изтъква печатът.

“Новие известия” припомня разследванията на Навални за корупция, свързана с руската банка ВТБ, фирмата “Транснефт” и други компании. Той си спечели врагове и с предизборната кампания под наслов “Гласувай за коя да е партия, освен за партията на мошениците и крадците” (опозиционерът нарича така “Единна Русия”, б. р.), добавя всекидневникът.

Обвинението поиска ново заседание на 6 май, но Навални заяви, че същия ден трябва да се яви в московски съд във връзка с друго дело, и бяха определени други дати, пише изданието.

“Новие известия” напомня, че освен това на 6 май в Москва са насрочени акции на опозицията във връзка с първата годишнина от протеста на Блатния площад, съпроводен с безредици и разпръснат от полицията.

Известният адвокат Вадим Прохоров, защитавал мнозина опозиционери, изтъква пред същия вестник “ниското качество на самото дело” срещу Навални.

Делото съдържа “30 тома. Според следствието обаче човекът е купил нещо за 14, продал го е за 15, значи е откраднал 16. Чудесна логика, но и първолаче ще схване, че тук няма нищо вярно”, коментира юристът.

Защитничката на Навални Олга Михайлова “е експерт по молби до съда в Страсбург. Всичко това ще бъде направено, но колко време ще отнеме? Ето, Ходорковски скоро ще бъде освободен, а Страсбург още не си е казал заключителната дума”, добавя експертът по повод делото на бившия руски петролен магнат, излежаващ присъда за финансови измами.

Дори да има решение от Страсбург, според Прохоров то няма да промени правната система в Русия като цяло, допълва “Новие известия”.

БТА

Публикувана на 04/26/13 05:58 http://e-vestnik.bg/17472/kradtsite-protiv-navalni/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване