04/26/13 05:53
(http://e-vestnik.bg/)

Три години Армагедон за гърците

Три години се навършиха вчера, откакто бившият гръцки премиер-социалист Георгиос Папандреу поиска от егейския о-в Кастелоризо външна спасителна помощ и по-специално активиране на механизма за подкрепа на ЕС и МВФ, поставяйки Гърция на подчинение на международните кредитори.

Оттогава гръцката икономика навлезе в период на промени с доста позитивни макроикономически резултати. Наложиха се и болезнени промени на пазара на труда, но безпрецедентна се оказа данъчната интервенция върху доходите на гърците.

В рамките на три години на меморандуми и кредитни споразумения бе направен опит за титанична финансова консолидация, чиято тежка цена бе продължаващият шеста година бум на рецесията и безработицата в Гърция.

Целта на това усилие бе драстично намаляване на бюджетния дефицит и на огромния държавен дълг, който държи Гърция извън пазарите.

Три години след това начинание дефицитът върви към свиване, а има надежда и за постигане на първичен излишък тази година след драматичните съкращения на заплати, пенсии и непрестанните повишения на данъци, поставили на колене потреблението и запазили рецесията и безработицата на безпрецедентни нива.

Въпреки отписването на дълга и допълнителните рестриктивни мерки от ноември миналата година, дългът продължава да е висок и да съставлява 175 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, което все още прави далечна перспективата за излизане на Гърция на международните пазари.

В същото време закъснялото прилагане на реформите запази високи цените на пазара. Нужни бяха три години на здраво затягане на коланите и пет години рецесия, за да може Гърция най-сетне да премине към дефлация през март тази година. И това стана след 45 години. В позитивни величини се движи балансът на плащанията по текущи сделки, като очакванията са тази година да се стигне до почти балансиран дефицит. За да стане всичко това основното изискване е да се насърчат чуждестранните инвестиции и радикално да се преобрази гръцкия производствен модел.

Драматичните три години, които променят Гърция:

2010:

на 23 април от о-в Кастелоризо Георгиос Папандреу иска активиране на механизма за подкрепа от ЕС и МВФ;

на 4 май - в парламента се внася законопроект с мерки по първия меморандум. В рамките на първия спасителен пакет заемът от ЕС и МВФ възлиза на 110 млрд. евро;

на 18 октомври в Довил Ангела Меркел и Никола Саркози обявяват, че частният сектор ще се включи в преструктурирането на дълговете на страните членки на ЕС, като по този начин откриват пътя за отписване на гръцкия дълг;

на 15 ноември - нова ревизия от Евростат на бюджетния дефицит на Гърция за 2009 г. до 15,5 на сто от БВП на страната;

2011:

на 11 март ЕС излиза с решение за разсрочване на заемите и първо намаляване на лихвите;

на 6 май Жан-Клод Юнкер преценява, че Гърция се нуждае от допълнителна помощ;

на 23 май - нов пакет от допълнителни мерки за икономии в размер на 6 млрд. евро или 2,8 на сто от БВП за 2011 г.;

на 17 юни ремонт на кабинета: заменен е финансовият министър Георгиос Папаконстантину от Евангелос Венизелос;

на 21 юли решение на ЕС за “подстрижка” на 21 на сто на частните инвеститори;

на 2 септември засечка на преговорите с тройката във връзка с новия меморандум, представителите на кредиторите напускат Атина под натиска на гръцката страна за предоговаряне на условията;

на 11 септември решение за допълнителни мерки в размер на 1 на сто от БВП;

на 26-27 октомври решение на срещата на върха на ЕС за 50-процентно отписване на гръцкия дълг;

в началото на ноември Папандреу предлага референдум дали страната да приеме или не решенията на срещата на върха на ЕС, незабавна реакция на ...

Публикувана на 04/26/13 05:53 http://e-vestnik.bg/17470/tri-godini-armagedon-za-gartsite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване