04/28/13 13:54
(http://www.klassa.bg/)

Брак между леви и десни роди най-младия кабинет в Рим

Новото италианско правителство на Енрико Лета положи клетва пред президента Джорджо Наполитано и в понеделник ще трябва да мине вот на доверие в двете камари на парламента, предаде АНСА. Церемонията се забави заради неочакван инцидент. Мъж стреля с пистолет и рани двама карабинери пред сградата на правителството, където след клетвата в президентството трябваше да се проведе първото заседание на кабинета.
Повечето от министрите дойдоха за клетвата пеша или с такси, забеляза АНСА.
Седем от министрите са от Демократическата партия на премиера, 5-ма даде „Народ на свободата на Силвио Берлускони. Втори човек в кабинета с ранга на заместник-премиер е вътрешният министър Анджелино Алфано. Той е главен секретар на партията на Кавалиерето и негов потенциален наследник. Още един силен човек от екипа на Берлускони Гаетано Куалиерело е натоварен с конституционните реформи.
Досегашният премиер Марио Монти също даде свои хора в правителството. Анна Мария Канчелиери, която бе вътрешен министър в експертния кабинет, поема правосъдието. Марио Мауро от движението на Монти „Граждански избор“оглавява другото силово министерство - на отбраната. Министърът на европейските въпроси Миоверо Миланези остава и в новия кабинет.
Шефът на италианската Централна банка Фабрицио Сакомани оглавява тежкото министерство на икономиката и финансите.
7 от 21 министри са жени. Бившият еврокомисар Ема Бонино от Радикалната партия става дипломат номер 1. Тя е известен борец за човешки права и за права на жените.
Средната възраст на новия кабинет е намаляла от 64 на 53 години. Премиерът Енрико Лета е на 47 г. Алфано е на 43 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване