04/28/13 13:21
(http://www.klassa.bg/)

Вложителите изтеглят депозитите си от кипърските банки


Частните банкови депозити в Кипър са намалели с 1,8 милиарда евро, или почти с 4% през март в сравнение с февруари, според публикуваните данни от Европейската централна банка (ЕЦБ). Това показва, че все пак засега няма голямо „бягство“ на капитали въпреки европейския спасителен план.

Движението на капитали е строго ограничено в Кипър след отваряне на банките на 28 март. В продължение на 12 дни те бяха затворени, за да се избегне масово “бягство” на фондове, заради облагането на вложителите в рамките на европейския спасителен план.

Министрите от еврозоната одобриха на 12 април спасителен план, предвиждащ заем от 10 милиарда евро на ЕС и МВФ за Кипър, който от своя страна трябва да намери още 13 милиарда, за да избегне фалита.

Голяма част от тези 13 милиарда трябва да дойде от безпрецедентно облагането с до 60% на сумите над 100 000 евро в първата банка на страна и още по-голямо във втората.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване