05/01/13 20:57
(http://e-vestnik.bg/)

Евро без илюзии

в. Франкфуртер алгемайне

При въвеждането на еврото бяха дадени много обещания, които след това бяха нарушени. Еврото наистина има някои предимства, но едва успява да работи при сегашния валутен съюз.

Историята на еврото е история на изгубени илюзии. Преди 15 години, през април 1998 година, германският Бундестаг (долната камара на германския парламент - бел. ред.) гласува въвеждането на еврото и едва 35 депутати казаха “не”. Канцлерът (Хелмут) Кол и финансовият министър Вайгел уверяваха, че критериите за сближаване и стабилност ще бъдат строго спазвани.

“Всяка държава сама отговаря за дълговете си”, подчерта Вайгел. В брошура за европейските избори през 1999 година, която все още може да се намери в интернет, Християндемократическият съюз (партията, която в момента е на власт в Германия - бел. ред.) обяснява “Какво ще ни струва еврото?”.

“Ще трябва ли Германия да поема дългове на другите страни? Съвсем определено - не”, твърдят авторите на брошурата. Маастрихтският договор изрично забранява това, допълват те.

Всички тези обещания бяха нарушени. В периода на кризата в еврозоната правилото за изключване на отговорността (никакви спасителни планове) бе отменено вдигната през май 2010 година. Европейският данъкоплатец сега е натоварен с многомилиардни кредити по помощни програми за страните в криза. Същевременно тези държави агонизират, натоварени с програми за икономии, които създадоха спирала от съкращения и рецесия. На Юг, както и на Север, се увеличава недоволството от катастрофалното развитие. В случая на Кипър дори се твърди, че става дума за “системна криза” на финансовата система. Канцлерът Меркел определи този вид спасяване в еврозоната като единственото възможно.

По-голяма популярност на евроскептичните партии

В Германия неотдавна бе създадена евроскептичната партия - партията “Алтернатива за Германия”. Тя може да се похвали с голяма популярност и според последните данни от допитвания до общественото мнение има вероятност младата формация около хамбургския икономист Бернд Луке да влезе в Бундестага, ако не направи големи грешки. Основният аргумент на партията е, че “привидно безалтернативната политика на спасяване не спасява страните в криза, а по-скоро кредиторите на тези страни, както и банките и другите инвеститори, които са купили облигации. Рисковете се прехвърлят върху данъкоплатците - вече 200 милиарда евро от общо 300 милиарда гръцки дълг”.

Ако Гърция, както може да се очаква, в бъдеще има нужда от нова “подстрижка” на дълга, тези дупки в бюджета на страните спасители ще станат още по-големи. “Алтернатива за Германия” предлага еврото да бъде “контролирано премахнато”. Дали обаче от бърканите яйца отново може да се направи цяло яйце? Със сигурност евентуално премахване на еврото би било много скъпо - от икономическа, както и от политическа гледна точка. Вместо обаче да се рисуват апокалиптични картини, трябва внимателно да бъдат претеглени разходите и ползите. Защото съюз на споделената отговорност или т. нар. трансферен съюз също би бил много скъп за Германия.

Предимствата на еврото и разходите за трансферен съюз

Еврото има някои безспорни предимства. Сред тях е спестяването на средства благодарение на липсата на разходи за обмен на валута и хеджиране (операция за намаляване на риска от загуба - бел. ред.). Разходите по подобни трансакции са значителни и благодарение на еврото германските компании спестяват във външната търговия минимум 30 милиарда евро годишно. Делът на износа в еврозоната обаче се е понижил от 1999 година - от 46 % до 37 %. Едрата промишленост, която е насочена към износа, ...

Публикувана на 05/01/13 20:57 http://e-vestnik.bg/17517/evro-bez-ilyuzii/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване