05/04/13 20:48
(http://www.klassa.bg/)

Антиционистка демонстрация в Будапеща

Унгарската крайнодясна партия "Йоббик" организира тази сутрин в Будапеща антиционистка акция - ден преди Световния еврейски конгрес в неделя.

Ултрасите действаха против волята на премиера консерватор Виктор Орбан, предаде Франс прес.

В петък Орбан декларира, че няма да се примири с каквато и да било расистка или антисемитска демонстрация, която би накърнила достойнството на близо 500-те участници в заседанието на Световния еврейски конгрес (worldjewishcongress.org), което ще се състои в Будапеща.

Министър-председателят нареди на полицията да забрани расистката проява, но унгарски съд отмени забраната, защото била "закъсняла и незаконна".

Тридневният форум на еврейската организация е насрочен в Будапеща в знак на солидарност с местната еврейска общност, която се чувства все по-зле в Унгария, посочва АФП.

"Днешната демонстрация е акт на почит към жертвите на ционизма и болшевизма", обяви крайнодясната партия "Йоббик", която събра 17% от гласовете на последните парламентарни избори през 2010 г
Неотдавна депутатът от "Йоббик" Мартон Дьондьоши поиска евреите да бъдат регистрирани в списъци като заплаха за националната сигурност и бе осъден от международната общност.

Възходът на крайнодесни и антисемитистки движения из цяла Европа, особено в Унгария, където по време на Холокоста загиват над половин милион евреи, ще бъде във фокуса на заседанията на Световния еврейски конгрес.

По време на днешната акцията беше засилено полицейското присъствие в околността и в целия град. Така ще е до 7 май, когато ще завърши еврейският конгрес.

Петдесетина участници в контрадемонстрация, състояла се наблизо, но изолирана с полицейски кордон, издигнаха портрети на видни унгарски граждани с признато еврейско потекло, изписаха по асфалта и рецитираха стихове от известния поет Миклош Радноти - евреин, разстрелян на 35-годишна възраст от есесовци.















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване