01/06/12 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Как Унгария се превърна в срам за ЕС

в. Гардиън

В понеделник вечерта приятели ми изпратиха снимки от последната антиправителствена демонстрация в Будапеща. Това бе паметен ден по повече от една причини: на този 2 януари 2012 г. влезе в сила нова “неконституционна” конституция на Унгария, която отне от названието й думата “република” и която бе приета с главоломна бързина от парламента при смайващо игнориране на демократичните принципи, върху които трябва да бъдат основани страните членки на Европейския съюз.

Но това беше и ден, в който опозицията показа сила и единство и, заличавайки политическите различия, протестира срещу конституцията, сътворена от една политическа партия, за да циментира контрола й върху цялата страна и нейните институции. Демонстрантите - на брой 50, 70 или възможно 100 хиляди, в зависимост от източника - се събраха на елегантния централен булевард “Андраши”, все още пламтящ от прекрасните лампички по коледните елхи, и пред операта, където “виктаторът” Орбан (т.е. премиерът Виктор Орбан, председател на партията ФИДЕС) и неговото правителство даваха гала вечеря в чест на новата конституция. Една от снимките показва демонстрант със самоделен лозунг с текст: “Най-тежкият махмурлук в живота ми: събудих се и не можах да намеря републиката си!”

Онова което най-много ме впечатли от тези снимки не бяха познатите коледни светлини и чисто унгарската шега в лозунга, а най-вече разнообразието на хората, на техните лица и израженията им: имаше хора от всички възрастови и социални групи, ученици и пенсионери, тридесет и нещо годишни, на средна възраст, от средната класа в запазени стари зимни палта, ромски тийнейджъри и младолики офисни типажи, от които досега никой не е очаквал ангажираност или даже интерес към политиката.

Тези фотографии ми напомниха за различните и вълнуващи Будапеща и Унгария от 90-те години - място, което все повече харесвах и където накрая реших да се преместя. Но тези снимки са и ясно свидетелство за постижението да бъде мобилизирана такава пъстра тълпа след годините на разочарование от политиката на Социалистическата партия и 18-те месеца вцепеняващо безверие от Орбановото скоростно разграждане на ценностите от двайсетгодишните демократични усилия.

Никой от гласувалите през 2010 г. не би бил способен да определи характера на мъглявите предизборни обещания на Орбан за “голяма промяна”. Навярно зашеметени от ефекта на едно-единствено предизборно обещание - да узакони домашната дестилация на спиртни напитки - мнозина са се поколебали да вникнат в по-сериозните последици от решението си в изборния ден.

Обаче след 23 октомври - националния празник в памет на въстанието от 1956 г. - опозицията намери своя глас: под ръководството на малка група хора около опитния активист от неправителствени организации Петер Юхас демонстрациите ставаха все по-чести, протестите - бързи и звучни, а броят на привържениците на опозицията нарастваше. Междувременно подкрепата за ФИДЕС се смъкна до 20 на сто в анкетите.

И най-важното - въпросите, извели хората на такива многолюдни демонстрации, бяха свързани с човешките права и свободи, демократичните ценности и толерантност, а не толкова с опасенията за материалното състояние. И това въпреки факта за затрудненията, изпитвани от нарастващия брой бедни и маргинализирани граждани, на фона на които затегналата коланите Великобритания изглежда като луксозен курорт.

В Унгария отдавна няма правозащитно движение, незаразено от неолиберални постулати и способно да заличава политическите и идеологическите различия сред своите членове и привърженици.

По редица причини десетилетията след 1956 г. не създадоха благоприятна почва за опозиция като възникналата в Полша и Чехословакия, която помогна за полагането на основите на широк стремеж към демокрация след 1989 г. В Унгария склонността към несъгласие сякаш се ограничаваше в тесни интелектуални кръгове, докато страната се радваше на репутацията си на място с dolce vita [ит. сладък живот], благодарение на топлите и плитки брегове на езерото Балатон, токайското вино, унгарския салам и размера ...

Публикувана на 01/06/12 22:40 http://e-vestnik.bg/13576/kak-ungariya-se-prevarna-v-sram-za-es/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване