05/08/13 12:39
(http://www.klassa.bg/)

ЕК иска наказателни мита за китайски слънчеви панели

Еврокомисарят за търговията Карел де Гухт ще препоръча в сряда да бъдат въведени наказателни вносни мита върху китайските слънчеви панели, като така ще се постави бариера, която да защити европейските производители, съобщи БТА.
Има обаче риск Пекин да се разсърди, информира Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.
Очаква се в сряда Карел де Гухт да заяви пред останалите еврокомисари, че Брюксел трябва да наложи мита, за да се защити от китайското производство, което в периода 2009-2011 година нарасна четири пъти, надхвърляйки световното търсене. Дипломати посочиха, че след днешната среща Карел де Гухт ще предложи мерките на среща на търговски специалисти от всички страни от ЕС, които се очаква да го подкрепят, позволявайки временните мита да влязат в сила от 6 юни.
Решението за въвеждане на митата все пак ще остави вратата отворена за преговори с Пекин преди декември, като има възможност да се избегнат мита, които могат да бъдат наложени за срок до пет години. Миналата година САЩ въведоха мита върху китайските слънчеви енергийни продукти, изтъквайки, че бързото разрастване на Китай в този сектор е създало прекалено голямо предлагане.

Първоначалните европейски мита върху китайските слънчеви панели вероятно ще бъдат около 30 процента или повече, което ще направи китайския износ по-малко привлекателен в Европа, посочи източник на Ройтерс. Преди десетилетие Китай почти нямаше капацитет за производство на слънчеви панели, а през 2011 година е изнесъл панели за над 21 милиарда евро (27,45 милиарда долара) в ЕС.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване