05/08/13 21:04
(http://e-vestnik.bg/)

Мексико подготвя данъчна реформа, за да повиши приходите


Ройтерс

Данъчни отстъпки за посещаване на курсове по граждански  ценности, освободени от данъци продажби на инвентар втора ръка,  специален режим за кол-центровете и сивата икономика, в която са  заети 6 от всеки 10 работници. Всичко това е под прицела на  подготвяната и отдавна чакана основна реформа на данъчната  система в Мексико.

Анализът на бюджета показва, че широката мрежа от данъчни  отстъпки и програми за стимулиране на икономиката генерира цена,  която се равнява на около половината от данъчните постъпления.

Мексико има най-ниски данъчни приходи от всички 34 държави  членки на Организацията за икономическо сътрудничество и  развитие (ОИСР), което ограничава възможностите на страната да  дава пари за здравеопазване, инфраструктура и социални програми  - отрасли, които са жизненоважни за повишаване на стандарта на  живот и икономическия растеж във втората най-голяма икономика в  Латинска Америка.

Министърът на финансите Луис Видегарай даде малко подробности  за реформата, която трябва да бъде представена на есенната сесия  на Конгреса. Той обаче обеща, че промените ще са големи, като  ще засегнат както преките, така и косвените данъци, и ще  направят така, че хората, които печелят повече, да плащат и  по-високи данъци.

В момента най-богатият човек на планетата, Карлос Слим, е в  една и съща данъчна категория с работник, който взима по 2700  долара на месец. И двамата плащат по 30% данък - ниска ставка в  сравнение с максималните в САЩ (39,6%), Германия (45%) и Япония  (50%).

Няма данни за данъчните приходи по категории, но по-голямата  част от бедните мексиканци живеят и работят в една сенчеста  икономика, на която се пада една трета от брутния вътрешен  продукт (БВП), и плащат малко данъци.

Това увеличава бремето за хората със средни доходи.

Заради тясната данъчна основа, наред със сложната система и  масовото укриване, приходите от налози през миналата година  възлязоха на едва 9,7% от БВП.

Реформата цели да повиши постъпленията и да намали зависимостта  на страната от петролните приходи, на които се падат близо 40%  от доходите на страната - нещо, което я прави уязвима за  колебанията на пазара.

Генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия, бивш финансов  министър на Мексико, все още потръпва при спомена за Азиатската  финансова криза през 1997 и 1998 година, когато цената на ключов  сорт петрол, добиван в страната, спадна до 8 долара за барел -  наполовина на равнището, при което бе разчетен бюджетът.

“Един ден, когато бях финансов министър и отидох на работа в 9  часа, бюджетният дефицит бе 0,5%, а до края на деня достигна  3%”, разказва той.

Въпреки че Мексико има балансиран бюджет и оптимизмът за  планираните от правителството реформи води до увеличение на  чуждестранните инвестиции, рейтинговите агенции посочват, че  оскъдната данъчна основа и зависимостта от петрола са пречки за  така желаното повишаване на кредитния рейтинг на страната,  особено като се има предвид, че добивът на черно злато е намалял  с една четвърт от 2004 година.

Standard & Poor’s промени през март перспективата за BBB  рейтинга на Мексико на положителна, като намекна за възможното  му вдигане през идните 18 месеца. Кредитният анализатор от S&P  Джойдийп Мухерджи обаче даде да се разбере, че мащабът на  фискалната реформа ще е от ключово значение.

“Ако в действителност има малко влияние и бъде размита по един  или друг начин, тя няма да даде кой знае какво отражение и ние  може и да не повишим” (рейтинга), предупреди той. “Няма как да  разчитате завинаги на толкова много пари от петролния сектор и  на такива високи цени ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване