05/08/13 21:12
(http://e-vestnik.bg/)

Работническата класа отива в Рая: при българите

в. Евениментул зилей

Плакат с текст “Румъния в обединена Европа” - част от еуфорията по приемането на страната в ЕС. Снимка: etv24.ee

Докато балкански столици като Атина, Истанбул и дори  София бяха окупирани на 1 май от демонстранти, протестиращи  срещу мерките за икономии, букурещяни оставиха града на  произвола на съдбата, бягайки като по времето на руско-турските  войни: гражданите - по селата, селяните - по полетата, както би  казал хроникьорът.

Става ясно, че нищо не действа по-контрареволюционно от  една седмица почивка, благословена от правителството, на всичко  отгоре съчетана с прогноза за слънчево време.

Напразно се тревожи по форумите прогресивната  интелигенция: политическите активисти и определящите модата  избягаха в Мамая, на Делтата (на река Дунав), по вили в  планините или други готини дестинации; докато “прекариите” -  както бяхме обучени да наричаме бившата работническа класа,  съгласно новодошлите тенденции на мисълта от Франция, паднаха  жертви на пакетите “ол инклузив” в България - този истински  опиат за народа (хотел със затоплен басейн за децата, специална  великденска трапеза и обиколка на живописни скални манастири).

При това положение на нещата започваш да симпатизираш на  тандема (Раду) Мазаре-Негово Високопреосвещенство Теодосие  Томитанул, които се мъчат да уравновесят дефицита по текущата  сметка, всеки със своето оръжие: първият с лифтове и еротични  карнавали (авторът на материала визира кмета на Констанца Раду  Мазаре, който предприема разнообразни и често оспорвани методи  за привличане на внимание и на туристи - бел. ред.); другия -  със стробоскопски великденски служби на плажа, от типа Жан-Мишел  Жар, превърнали се вече в традиция. Огънят, докаран със самолет  от Ерусалим, е изпратен обратно към небето от стотици китайски  фенери, следвайки хубава, прастара православна традиция.

Битката с империалистичния октопод, завладяващия  български туризъм е тежка и има нужда от истински патриоти -  като Мазаре, който за да наложи за износ марката “Мистикъл он дъ  Бийч” (Mystical on the Beach), не е ли по-добре да регистрира  бързо в ЕС тази рецепта за коктейл, докато не ни я открадне  знаете кой? - а не предатели на традициите като депутата Черня,  който не разбира синергията и стратегиите “win-win”  държава-църква. (депутатът Ремус Черня предложи неотдавна  държавата да спре финансирането на църквата - бел. ред.)

Няма да  видим Черня изографисан в предверието на храма в галерията на  ктиторите на бъдещата Катедрала на Спасението на Дунава&Делтата,  а кмета жиголо, в доспехите на римски центурион (което няма и  да бъде трудно, тъй като той вече е позирал с такива), въпреки  че тези доспехи по правило са характерни за гонителите, а не за  мъчениците на правилната вяра. (през 2011 г., в разгара на  икономическата криза, румънското правителство даде над два  милиона евро за изграждане на гигантска “катедрала за спасението  на нацията”  в центъра на Букурещ - бел. ред.)

Така че с отложена пролетарска революция в Румъния  поради отпуска, която е свещена и недосегаема като 14-та заплата  в средиземноморските страни, важните новини нямаше откъде  другаде да дойдат, освен от чужбина. Дойдат, е силно казано: с  33 процента персонал, останал в базата, и той безразличен,  румънските медии ни предложиха миналата седмица истинска нощ за  размисъл, повече от всеки друг път. Например, изгубиха се в  мъглата истински значими европейски теми. На първо място  Европейската комисия ревизира към понижаване прогнозата си за  растеж на съюза, минавайки към отрицателна стойност (-0,1  процента). Сбогом на илюзиите за край на кризата.

На второ място  ксенофобската и антиевропейска десница събра една четвърт от  ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване