05/08/13 14:09
(http://www.klassa.bg/)

Холандия подкрепи Великобритания срещу данъка върху финансовите транзакции

Холандският финансов министър Йерун Дейселблум, който председателства еврогрупата, каза във вторник, че неговото правителство ще се бори срещу сегашните планове на 11 страни от Европейския съюз да въведат данъка върху финансовите транзакции, съобщи агенция "Франс прес". Пред икономическата комисия в Европейския парламент Дейселблум подчерта, че говори като национален финансов министър, а не като председател на еврогрупата. Той настоя, че данъкът "ще удари пенсионните фондове много силно", имайки предвид опасенията, че мярката ще направи финансовите услуги по-скъпи. "Не смятаме, че ще бъде много подходящо да имаме данък върху финансовите транзакции за тези пенсионни фондове", поясни Дейселблум.

Според него приходите от данъка не трябва да отиват в общата европейска хазна, а да се насочват обратно към националните правителства. Въпреки това холандското правителство "е заинтересовано от инструмента и иска да говори за него, но имаме някои тежки условия", изтъкна министърът, без да даде подробности.

Данъкът беше поискан от 11 държави в ЕС, водени от Германия и Франция, в рамките на засиленото сътрудничество. Очаква се, че след като започне да се прилага от тях, ще осигури приходи от порядъка на 30-35 млрд. евро годишно. Останалите страни, които одобриха данъка, са Австрия, Белгия, Естония, Гърция, Италия, Португалия, Словакия, Словения и Испания. Великобритания вече категорично се противопостави на данъка, защото се опасява, че той ще застраши секторите, свързана с финансовите услуги.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване