05/09/13 11:27
(http://e-vestnik.bg/)

Губи ли Европа вяра в ЕС?

Ройтерс

Ако не знаете, че 9 май е Денят на Европа, вие сте като повечето европейци. Дори в най-добрите времена този празник - свързан с Декларацията на Шуман, представена от френския външен министър Робер Шуман през 1950 г. и поставила началото на Европейската общност за въглища и стомана - не бе съпътстван от паневропейски фойерверки като американския 4 юли. Празникът обаче е повод да поразсъждаваме за растящите опасности за Европа и огромните рискове, които те създават както за САЩ, така и за бъдещето на света. Колкото и да се говори за европейския фискален дефицит или за “дефицита на демокрация”, заради който институциите на ЕС нямат достатъчно отчетност и легитимност, най-опасен си остава дефицитът на европейци.

Миналата седмица не кой да е, а председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се оплака, че европейската мечта е застрашена от “възраждане на популизма и национализма” в 27-те страни и сред 500 милиона души, които живеят в ЕС. “Във време, когато толкова много европейци се сблъскват с безработица, несигурност и растящо неравенство, се появи някаква “европейска умора”, съчетана с неразбиране. Кой какво прави? Кой какво решава? Кой кого и какво контролира? Накъде сме се запътили? Освен това, нека го кажем ясно, безразличието на много проевропейци също е риск”, каза в речта си Барозу.

Според Евробарометър (службата на Европейската комисия за изследване на общественото мнение) тревожно бързо расте процентът на европейските граждани, които нямат доверие на ЕС. През ноември 2012 г. около 72 процента от испанците са заявили, че “по-скоро не вярват на ЕС” спрямо само 23 процента пет години по-рано. В Италия броят им е скочил от 41 на 56 процента. Най-силно трябва да е безпокойството в Германия, където общественото мнение за Европа може да е най-решаващо за бъдещето на континента. Европейската идея бе добре възприета в тази страна, която след Втората световна война копнееше за някаква алтернатива.

Това отношение започна да отслабва, колкото повече се отдалечаваше във времето нацисткото минало и колкото повече се засилваха съмнения в бъдещето на Европа, а също и заради икономическата цена, която плащат германците за кризата в еврозоната. Макар че 75 процента от германците все още предпочитат да останат в еврозоната, около 56 процента нямат доверие на ЕС, а по-малко от една трета имат положителна представа за ЕС. Германската канцлерка Ангела Меркел не смее да пренебрегне емоцията, довела до появата на първата германска партия против еврото “Алтернатива за Германия”. Макар че подкрепата за тази формация на изборите през септември вероятно ще е ниска, идеите й влияят на обществената дискусия. Високопоставен германски политик неотдавна ми каза, че Меркел е дори още по-страстен защитник на европейската идея, отколкото се смята, и че тя никога не би се отказала от еврото. “Става обаче все по-трудно да се задържи германският електорат”, каза той.

В изследване за Европейския съвет за външни отношения експертите Хосе Инясио Торебланка и Марк Ленърд пишат: “Прави впечатление, че всички в ЕС са изгубили вяра в проекта - както кредиторите, така и длъжниците. В южноевропейските страни ЕС се възприема като Международния валутен фонд в Латинска Америка - златна усмирителна риза, която ограничава сферата на националната политика и изпразва от съдържание националните демокрации. В северноевропейските страни ЕС все повече се приема като провалил се надзорник на политиката в южната част на континента. Кредиторите се смятат за жертви, също като длъжниците.” Ключови представители на администрацията на Обама признаха, че европейското единство и ефикасност са от огромно значение за САЩ и целия свят. На САЩ се падат само 19 процента от световния БВП и те могат да оформят бъдещата глобална система единствено чрез тясно сътрудничество с най-важните си европейски съюзници.

Въпросът не ...

Публикувана на 05/09/13 11:27 http://e-vestnik.bg/17556/gubi-li-evropa-vyara-v-es/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване