05/09/13 22:52
(http://e-vestnik.bg/)

Какво дават прогнозите и защо има смисъл да се гласува за малките

Прогнозите за разликата можду ГЕРБ и БСП варират между 1% и 5%, съответно между 1-2 и 10-12 депутата. Снимка: Булфото

За кого да гласувам? Този въпрос ми задават познати и приятели вече многократно. Никога досега не са ме питали толкова много хора за кого да гласуват.
И от тях мнозина казват – няма за кого да гласувам.
Това вече е стряскащо. В бюлетината за гласуване има 45 партии и коалиции, как така няма за кого да гласуваш?

За ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака гласуват основно твърди ядра от избиратели, верни фенове. Към тях има много слаба периферия, тоест малко са гравитиращите гласоподаватели, които, без да са запалени привърженици на някоя от тези партии, я подкрепят.
И традиционно се срещат хора, които гласуват с отвращение. Например гласуват за ГЕРБ, само да не спечели БСП. Или обратното.

Но най-много са хората, които се отказват да гласуват, защото не искат нито ГЕРБ, нито БСП, а смятат, че останалите малки партии нямат шанс.
Това е грешка.
Ако излязат повече хора да гласуват за малки партии, например за Кунева или Костов, или други, процентите на първите четири партии с твърдите ядра ще намалеят. Така в парламента може да влязат и още 2-3 малки партии. Това е много по-добре, отколкото само 4 партии в парламента.

В последните дни преди изборите излизат

последните прогнози на социологическите агенции,

които се разминават с по няколко процента за основните големи партии. По-долу са публикувани данните от няколко агенции, днес ще излязат и последните и картината ще стане пълна.

На кои агенции да вярваме и какво наистина ще стане на изборите? Има сигурни и несигурни прогнози.
Несигурното е, че всички социолози са забелязали необичайно висок процент на хора, които не желаят да кажат за кого ще гласуват, отговарят, че няма да гласуват или се пишат колебаещи се. А вероятно някои направо лъжат в анкетите за кого ще гласуват. Дали от страх (милиционерско-рекетьорското управление на ГЕРБ плаши много хора, особено в малките градове, където властта е основен работодател) или по други причини, но големият процент колебаещи се (между 13 и 23 процента по различни проучвания) може да обърне всички прогнози.

От всички прогнози обаче произтича и нещо сигурно –

в следващия парламент ще има 4 или 5 партии

Някои социолози прогнозират, че евентуално могат да се прескочат бариерата от 4% още 2 партии, но е малко вероятно. Досегашната практика показва, че с малки партии близо до бариерата това обикновено не става. Сега цари по-скоро апатия и разочарование и е малко вероятно една засилена активност да изкара хората да гласуват и да променят резултатите.

И така, в парламента ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака” и ДБГ (партията на Кунева). Някои прогнози не дават сигурност за партията на Кунева, но тя е с най-голяма подкрепа от всички малки партии.

Процентите за водещите две партии ГЕРБ и БСП, от които зависи следващото правителство, варират от разлика от около 1% („Сова Харис”, „Афис”, „Медиана”, Център за анализи и маркетинг), до разлика 4-5% („Алфа Рисърч”, НЦИОМ). (Агенцията на Мира Радева МБМД в едно проучване преди месец даде преднина на ГЕРБ дори над 10%, но това не беше сериозно).

Данните от проучването на агенция “Афис”, направено между 26 април - 3 май, в процент от всички гласуващи, не само от решилите да гласуват. Само в проучването на тази агенция има изключително висок процент за РЗС. Илистрация: “Афис”

Трябва да се отчете, че за БСП традиционно има скрит вот. Години наред има създаден негативен образ на „комунистите” и не е престижно да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване