05/09/13 23:30
(http://e-vestnik.bg/)

Обама, Путин, черните списъци и бъдещето

Путин срещу Обама. Колаж: рийдингийгъл

Владимир Путин и Барак Обама може да подпишат през юни нови документи за сътрудничество между Русия и САЩ, прогнозира руско издание Москва и Вашингтон се надяват срещата между Владимир Путин и Барак Обама, насрочена през юни в Северна Ирландия, да стане по-резултатна от миналогодишната в Мексико.

За разглеждане от президентите се подготвят пет документа, пише руският в. “Комерсант”. Изданието коментира вчерашния разговор между Путин и държавния секретар на САЩ Джон Кери, обсъдили в Москва предстоящата президентска среща в кулоарите на юнския форум на Г-8. По негови данни приключва съгласуването на пет документа, които може да бъдат подписани в Северна Ирландия - те обхващат мерките за доверие в киберпространството, сътрудничеството с оглед неразпространение на оръжията за масово унищожаване, борбата с тероризма, укрепването на икономическите връзки и междуведомствените контакти.

Въпреки влошаването на двустранните отношения, чиято кулминация бе размяната на “черни списъци” с наложени визови забрани, Москва и Вашингтон смятат “да развиват сътрудничество в сфери от взаимен интерес”. Според Джон Кери “до голяма степен” съвпадат интересите на САЩ и на Русия по уреждане на ситуацията в Сирия; обсъдено бе също положението около Иран и Северна Корея. Гостът отбеляза, че външнополитическите въпроси пред Русия и САЩ изискват същото ниво на сътрудничество, каквото са поддържали през Втората световна война, пише вестникът. От взаимен интерес е и борбата срещу киберзаплахите, добавя той и припомня визита на американска делегация в Москва през април.

Според “Комерсант” тогава са били парафирани двустранни междуправителствени споразумения, предвиждащи мерки за доверие в киберпространството - създаване на “гореща линия” за размяна на информация при киберинциденти и на “работна група по информационната сигурност в състава на президентската комисия”. Ако тези документи бъдат подписани през юни от Путин и Обама, “това ще е пробив - до момента никой не е подписвал подобни споразумения”, изтъква всекидневникът. Според негови източници във външните ведомства на двете държави напредват и преговори за документ, който да смени програмата Нън-Лугар. В рамките й Русия ликвидираше през 90-те години излишни ядрени боеприпаси със средства на САЩ.

Руският политолог Владимир Орлов прогнозира пред вестника нова двустранна десетгодишна програма в по-ограничен мащаб, предвиждаща и “съвместни проекти в трети страни”. Желаещи държави “ще се намерят”, коментира източник от министерството на отбраната в Москва. Путин и Обама предвиждат да направят в Северна Ирландия обща декларация за борбата с тероризма - област, в която може да сключат нова договореност. Очаква се и да заявят, че двете страни подновяват преговорите във формат “2 + 2″ - с участие на министрите на отбраната и на външните работи.

Русия и САЩ смятат да активизират и икономическото сътрудничество, като сформират нов механизъм за консултации “на равнището на вицепрезидента на САЩ и руския премиер”. Предложението идва от Вашингтон, уточнява “Комерсант”. САЩ се надяват до следващата среща между Путин и Обама в Санкт Петебург през есента двете страни да постигнат пробив по най-важните въпроси от двустранния дневен ред - проблема за ПРО и по-нататъшното съкращаване на ядрените арсенали, допълва вестникът.

Според негови източници в Държавния департамент Барак Обама е изразил надежда за това в посланието си, връчено вчера на Путин в Москва от съветника по националната сигурност на Белия дом Том Донилън. Руският лидер обеща да отговори на писмото в най-скоро време, напомня “Комерсант”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване