05/09/13 23:29
(http://e-vestnik.bg/)

Пакистанската мюсюлманска лига на Наваз Шариф се очертава победител на изборите

Майкъл Джорджи
Ройтерс

След 14 години извън властта Наваз Шариф няма време за губене. Докато колоната от автомобили на екипа му се отправя към поредния предизборен митинг, политикът, смятан за следващия министър-председател на Пакистан, е напълно наясно какво наследява - “бъркотия”. “Предизвикателствата са огромни”, каза едрият Шариф пред Ройтерс от бронираната си кола. “Трябва да спасим икономиката”.

В условията на кризата, в която е изпаднала тази ядрена държава след десетилетия на военно или социалистическо управление, това е задача, с която малцина биха се справили. Шариф, който обещава да въведе свободна пазарна икономика и да смекчи икономическите регулации, казва, че бързият растеж е единственият отговор. Според сондажи неговата Пакистанска мюсюлманска лига (НАВАЗ) се очаква да спечели изборите на 11 май, след като натрупа дивиденти от провалите на напускащата властта лявоориентирана Пакистанска народна партия (ПНП).

Могъщите военни все още имат тежката дума в Пакистан, но за първи път ще се състоят избори, на които ще се реши смяната на цивилни правителства. При всички случаи обаче новият министър-председател ще трябва да си сътрудничи с генералите, които контролират външната политика и сигурността. Новото цивилно правителство ще трябва също така да се оправя и с трудните взаимоотношения на Пакистан със САЩ. Вашингтон е в тесен съюз с Пакистан, но се безпокои от елементи в страната, подкрепящи ислямистките екстремисти, воюващи срещу американските войници в съседен Афганистан.

Осама бин Ладен бе открит и убит в пакистански град през 2011 г. В допълнение икономиката буксува. Честото спиране на тока вбесява пакистанците и вреди на ключови индустриални сектори. Корупцията и бедността са повсеместни, а инфраструктурата се разпада.

Шариф, изглежда, е помъдрял като политик, откакто бе свален от власт в безкръвен преврат през 1999 г. от бившия командващ на армията и президент Первез Мушараф. Като главния опозиционен лидер той избягваше конфронтация с могъщите генерали и не се опитваше да свали непопулярното коалиционно правителство, водено от ПНП, когато то се намираше в затруднение. Наместо това той търпеливо изчакваше за възможност да управлява страната отново и сега, когато този миг най-сетне настъпи, бърза да омае пакистанците.

Въпреки това Шариф е наясно, че ако спечели, меденият месец ще е кратък. Нуждата от реформа Пакистан се нуждае от милиарди долари от дарители, за да се справи с кризата в платежния си баланс, но парите може и да не потекат към южноазиатската държава, освен ако не бъдат извършени рискови от политическа гледна точка икономически реформи. Досегашните политици така и не успяваха да съберат достатъчно кураж за промяна.

Миналото на Шариф предполага, че той може би притежава нужното за това, съдейки по неговите предишни опити да обърне лявата политика и да направи икономиката по-отворена. “Според мен Наваз Шариф притежава способността да взема трудните решения”, каза Заафар Абас, редактор на пакистанския вестник “Дон”. “Той го е доказвал и преди.”

Роденият на 15 декември 1949 г. в семейство на богати индустриалци Шариф е министър-председател два пъти през 90-те години на миналия век, когато се опитва да насърчава свободната пазарна политика. Семейството му е от Лахор, столицата на Пенджаб - най-гъсто населената и най-просперираща провинция на Пакистан. Сега той казва, че е готов да поеме риска от остри критики отново, като намали правителствените разходи с 30 процента, за да успее да осигури международна подкрепа за пакистанската икономика.

“Разбирате ли, приватизицията, свободната пазарна икономика, дерегулацията - те винаги са били запазена ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване