05/09/13 13:00
(http://www.klassa.bg/)

Промишлеността и строителството надолу през март


Индексът на промишленото производство се понижава с 2,3% през март в сравнение с февруари 2013-а година, когато имаше понижение с 4,6%. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за периода, т.е. спадът в промишлеността продължава, макар и с по-бавен темп. През март 2013-а година календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира спад от 3,6% спрямо съответния месец на 2012-а година и след годишно повишение с 2,7% през февруари.

В добивната промишленост има спад с 12% през март спрямо предишния месец, в преработващата - промишлен спад с 3,7%. Само производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и газ отчитат увеличение от 4,3%.

Оборотът в търговията на дребно, без автомобили и мотоциклети, отбеляза символично повишение с 0,3% през март спрямо февруари, когато имаше повишение с 1,7%, а на годишна база оборотът през март се понижава с 1,7% след спад с 3,5% през месец февруари.

По предварителни данни на НСИ през март 2013 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство”, е с 1.3% под равнището от предходния месец. Регистриран е спад с 5.7% на строителната продукция в сравнение със същия месец на 2012 година. За февруари, благодарение на по-топлото време НСИ отчете ръст с 8%, но по всяка вероятност това не е тенденция и признак за възстановяване на строителния сектор.

През март 2013 г. продукцията от инженерното строителство намалява с 3.2%, докато при сградното строителство няма промяна в сравнение с февруари.
На годишна база намалението на строителната продукция през март се определя предимно от значителното връщане назад при гражданското и инженерното строителство, където спадът е с 11.4%, докато при сградното строителство понижението е с 1.3%. Посочените данните, според икономисти, до голяма степен отразяват и политическата криза в страната и несигурността за инвестициите в изграждане на публични проекти.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване