05/11/13 13:51
(http://e-vestnik.bg/)

Бавно ще се сварим и опечем, докато викаме, че ни лъжат

Една новина тихо обиколи света, без да се вдигне особен шум:

Съдържанието на въглероден диоксид във въздуха е достигнало рекордно високи нива, показват данните на Националното управление за океаноложки и атмосферни изследвания на САЩ. За първи път в историята на човечеството концентрацията на въглероден диоксид във въздуха надхвърли 400 милилитра на един кубически метър газ (400 ppm).

У нас, като стане дума за глобално затопляне, има яростни запалянковци, които веднага ще кажат, че това са лъжи на учените, които искат да вземат едни пари. Нищо опасно нямало, тези работи били циклични, щото така казали едни други учени (които сигурно не искат да вземат едни пари). И тези други учени, всъщност били правите, а не онези, които предупреждават, че планетата става като чайник под налягане. Всъщност заинтересовани са енергийните фирми, в които са парите, защото от тях се искат инвестиции да ограничат емисиите.

И специално у нас има силно и яростно неверие, мнозина отричат въобще глобалното затопляне. Тукашните запалянковци не знаят дори, че по света няма спор дали има или няма глобално затопляне. Това е признат факт. Спорът е какви са причините.

Според по-голямата част от учените глобалното затопляне е причинено от човешката дейност. Има достатъчно точни изследвания на съдържанието на въглероден двуокис в атмосферата на земята до 800 000 години назад и дори милиони години (чрез сондажи в ледените шапки и по утайките на океанското дъно – виж тук). И за последните около 1 млн. години никога досега въглеродният двуокис не е достигал такива стойности (виж графиките с температура на атмосферата и въглеродния двуокис).

Това, което е ставало, като се повиши въглеродният двуокис, е настъпване на ледников период (съпроводено с катаклизми, измиране на растителни и животински видове и т. н.), след който, като цикъл, после пак бавно, за десетки хиляди години, настъпва глобално затопляне. Но такива стойности на въглероден двуокис, както днес, никога не е имало. Какво ще последва сега не се знае със сигурност.

Сегашните жители на планетата ще го изпитат на гърба си в рамките на няколко поколения. Първите признаци са климатични аномалии – рязко затопляне тук и там, разко застудяване, катастрофални наводнения и бури, и т. н.

У нас например това може да се изрази в опустошителни наводнения, които да издавят градове и села, да изровят огромни територии. И в няколко сушави години, през които няма да има реколта, ще изсъхнат дори гори, цели области ще станат полупустиня, после пак наводнения и т. н.

Но няма да се размине само с климатични аномалии. Неотдавна физикът Стивън Хокинг предупреди, че до 1000 години човечеството трябва да си търси нова планета, защото на тази ще стане невъзможно да живее. Други учени предупреждават, че и в рамките на 100 години човечеството няма да оцелее, след като изчерпва ресурсите на планетата.

Е, разбира се, има неверници, които смятат, че това са предупреждения като календара на маите за края на света. Уви този път не става дума за Нострадамус и ала-бала, а за научни доводи.

И вярващите, и невярващите, ще го изпитат на гърба си.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване