05/12/13 21:00
(http://e-vestnik.bg/)

Русия заблуждава, че може да помогне за Сирия

Ройтерс

Башар Асад. Снимка: от тв екрана

Руският външен министър Сергей Лавров намекна след маратонски срещи с държавния секретар на САЩ Джон Кери, че Москва може най-сетне да окаже натиск върху сирийския президент Башар Асад да се оттегли.

“Ние не се интересуваме от съдбата на отделни личности”, каза Лавров на пресконференция късно вечерта. “Интересува ни съдбата на сирийския народ като цяло”, заяви той.

Лавров и Кери обявиха, че ще бъдат домакини на международна конференция, на която на сирийските правителствени служители и бунтовници ще бъде дадена възможност да определят временно правителство. Шансовете за споразумение между двете страни са малки, но Кери заслужава похвала за това, че постигна тук малка дипломатическа стъпка напред.

Проблемът е, че Лавров и неговият шеф - президента Владимир Путин - може би са неспособни да уредят въпроса с Асад. От почти две години Лавров и Путин изпълняват ролята на основен международен съюзник на сирийския лидер. Но според руски анализатори Вашингтон се заблуждава, ако вярва, че Путин може да организира бързо и лесно спиране на конфликта в Сирия.

“Всичко това е самозалъгване”, каза коментаторът от либералния московски всекидневник “Комерсант” Сергей Строкан. “Москва има доста ограничено влияние върху сирийския режим”, заяви той.

След десетилетия решението на президента Барак Обама да не въоръжава бунтовниците в Сирия може да бъде критикувано или похвалено от историците. Но посещението в Москва тази седмица показа, че това решение има непосредствена цена. Бездействието на Вашингтон създаде вакуум, който Путин и Лавров използваха, за да засилят глобалните позиции на Русия.

“През последните две години Лавров сериозно издига ролята си на световната сцена”, писа наскоро Сюзан Гласър в сп. “Форин афеърс”. “Той постига това, като почти самостоятелно се противопоставя на опитите на Запада за предприемане на някакви единни действия за спиране на смъртоносната гражданска война в Сирия”, заяви тя.

Двайсет и четири часа след като Кери напусна Москва се появиха медийни съобщения, че Русия планира да продаде на Сирия модерни ракетни системи земя-въздух, което би направило значително по-труден всеки американски опит за намеса в Сирия.

Вестник “Уолстрийт джърнъл” съобщи, че израелски служители са предупредили правителството на Обама за намерението на Русия да продаде в скоро време на Сирия усъвършенствани ракети “С-300″ с обсег 125 мили. Попитан за продажбата, Кери каза, че Вашингтон би предпочел Русия да не доставя оръжия на Сирия и че ракетите “С-300″ биха подействали “дестабилизиращо” на Израел. Ако информацията е вярна, продажбата на ракетите би била лична обида за Кери, който разпалено похвали Путин и Лавров в Москва.

Лавров и Путин използват Сирия и за да укрепят позициите си у дома. Посещението на Кери съвпадна с първата годишнина от спорните избори в Русия, които Путин използва, за да спечели трети мандат на поста. Преди да се срещне с Кери, Путин уволни ключов сътрудник, който беше архитектът на системата, позволила на руския лидер да установи контрол върху важни отрасли, да завземе повечето медии и да сплаши или погълне елита на страната.

При ниската цена на петрола зависимата от нефта икономика на Путин отслабва. Ако цените на петрола не се повишат, е невъзможно да се обезпечат значителни социални плащания. Корупцията е широко разпространена, като поглъща приблизително 300 милиарда долара годишно, което е 16 процента от брутния вътрешен продукт на Русия. Антикорупционната организация “Трансперънси интернешънъл” определя Русия като най-изпадналата страна в света от гледна точка на индекса за плащане на подкупи, който подрежда фирмите въз ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване