05/15/13 13:32
(http://www.klassa.bg/)

В турския парламент обсъждат оспорван закон срещу алкохола

Турският парламент започна в сряда дебати по оспорвания проект за нови ограничения върху алкохола, внесен от ислямо-консервативното правителство, предаде АФП. Едно от предложенията е да се забрани всякаква реклама на алкохолните напитки. Мотивите са защита на децата и гражданите от отрицателното въздействие на тези питиета. Текстът на закона, който първо ще бъде обсъждан в парламентарни комисии , преди да бъде гласуван в пленарна зала, среща съпротивата на светската опозиция. Тя обвинява режима, че продължава да ислямизира турското общество, като се намесва и в личния живот на хората, отбелязва АФП.
Проектозаконът предвижда също забрана за производителите на спиртни напитки да спонсорират мероприятия, ограничаване на местата за продажба и консумация и задължение да се впише върху етикета на бутилките предупреждение за вредата от пиенето.
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който е стриктен мюсюлманин и не пие и не пуши, наскоро обяви айрянът за национална напитка в Турция. Въведена бе забрана да се сервират алкохолни питиета по вътрешните авиолинии в страната.
Според официалните данни на турския статистически институт, 85% от гражданите на страната не пият.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване