05/15/13 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Опасното завръщане на британски джихадисти от Сирия

От край време обичащите да пътуват джихадисти имат възможността да си изберат кауза, за която да се борят - било Афганистан, Чечения, Сомалия или Йемен. В момента това е Сирия. Според източници от разузнаването около 100 британски мюсюлмани участват в сраженията, главно на страната на ислямистки организации, които сформират радикалното крило на сирийската съпротива.

Но растат опасенията с какво може да се захванат, когато най-после се завърнат във Великобритания. На 25 април министърът на вътрешните работи Тереза Мей обяви, че правителството обмисля вариант да отнеме паспортите на заподозрените в участие в терористични действия в чужбина, които може да се върнат с “по-големи умения” за извършване на нападения на родна земя. Но както е със сирийската гражданска война, бъдещето е неясно.

До Сирия се стига сравнително лесно - просто взимате полет до Турция и се свързвате с група, която ще ви прехвърли през границата право на бойното поле. По този начин бойците могат редовно да идват и да си отиват. Не така стоят нещата със Сомалия или Йемен, където пътят до там е с еднопосочен билет.

Благодарение на този факт Сирия се е превърнала в най-предпочитаната дестинация за чуждестранните бойци, казва Томас Хегхамър, експерт от университета Станфорд по въпросите на екстремизма. Сирия е толкова примамлива, че на джихадистки движения в Чечения и Ал Каида в Ислямски Магреб им се налага да убеждават хората да не заминават никъде и да участват в местните битки, вместо да ходят да се бият по улиците на Алепо.

Някои ще загинат на бойното поле (за един загинал британец вече бе споменато в джихадистки форум). Други сигурно ще отидат да воюват на различни места; някои от бойците в Сирия са получили бойното си кръщение в Либия, борейки се срещу Муамар Кадафи. Някои може да останат да живеят в Сирия.

Други ще се върнат във Великобритания към предишния си мирен живот, въпреки че вероятно ще са се издигнали в очите на останалите британски мюсюлмани. Но някои от бойците е възможно да се завърнат по-радикализирани и готови за удар.

Изследване на Хегхамър за джихадистите в периода между 1990 г. и 2010 г. предполага, че само един на всеки девет завърнали се чуждестранни бойци се опитва да осъществи удар на Запад. Но изгледите плановете им да успеят са повече и вероятността да причинят жертви е два пъти по-голяма, отколкото на терористи, които никога не са воювали в чужбина.

Източници от британското разузнаване посочват три основни притеснения. Първо, някои от британските бойци може би вече са били склонни да извършат терористичен акт на родна земя, но досега просто им е липсвал опит - сега вече ще придобият.

Второ, възможно е в Сирия те да бъдат повлияни от идеологията на Ал Каида и дори да бъдат набелязани като потенциални бъдещи лидери. Третото притеснение е свързано с перспективата за голямо неуправлявано пространство близо до Европа, което може да бъде използвано като база, от която да бъде организирана атака срещу Великобритания, е притеснителна.

Въпреки всичко има една голяма причина да не се боим от завърналите се бойци. Много по-вероятно е конфликтите в чужди страни да създават местни терористи, ако включват група, която иска да атакува западни мишени. Ал Каида в Афганистан редовно обучаваше чуждестранни бойци и ги пращаше на запад.

Сирия не може да се похвали с нищо от този сорт. Джабхат ан Нусра, джихадисткото движение, което обяви, че е свързано с Ал Каида ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване