05/15/13 08:52
(http://www.klassa.bg/)

Слънцето се събуди от зимен сън и изригна, но Земята не е мишена

Астрономи и физици от НАСА заснеха уникално явление –три мощни изригвания на Слънцето за едно денонощие в една и съща зона. Подобно явление не се е случвало от 11 години насам, отбеляза РИА „Новости”.
На 14 май, в 02:16 часа по Гринуич бе първият изблик с най-големия познат бал Х - Х1,7. Той продължи 40 минути. Следваха още по-силни изригвания -  Х2,8 в 16:09 с времетраене 28 минути и Х3,2 в 01:17 ч. – цели 81 минути.  При това събуждането на звездата е било изненада – нищо не го е предсказвало.
Мястото на изригванията е зоната 1748. При първия изблик тя е била в края на слънчевия диск, а после е влязла във видимата за нас зона.
От изключително силните коронарни изхвърляния се очаква да възникнат магнитни бури. При подобно явление на 1 септември 1859 г. са се запалили телеграфните кабели и в небето се е наблюдавало необичайно Северно сияние, припомнят руски учени.
Сега не се очаква изригванията да се отразят на хората на Земята,тъй като коронарните изблици не са били насочени към планетата ни. Но бурята ще мине покрай американски спътници в Космоса и може да наруши електронните им системи, което ще се отрази на връзките със Земята.
На 15 и 16 май има 40% вероятност да бъдат регистрирани нови изригвания.
Слънчевите изригвания се предизвикват от промени в магнитното поле на звездата и тяхната мощност и честота се определят от 11-годишния слънчев цикъл. Често явлението се съпровожда от коронарни изхвърляния на маса, като могат да бъдат „изстреляни” милиони тона заредени частици в Космоса. Учените бяха предупредили, че през 2013 г. ще се наблюдава пик на слънчева активност.
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване