05/16/13 15:49
(http://www.klassa.bg/)

В Канада намериха „консервирана“ вода на 2,6 милиарда години

Вода на около 2,6 милиарда години, образувана още преди възникване на многоклетъчния живот, бе намерена в дупка в мина в Канада на дълбочина близо 2,4 км, съобщи научното сп. „Nature“. Водата била изолирана от света и е възможно в нея да има живи организми. За това говорят високото съдържание на метан и водород. Предстои по-задълбочен химически анализ.
Водните джобове се образуват в процеса на формиране на полезни изкопаеми. Но досега
не бе намиран нито един, който да е бил изолиран толкова дълго време. Откритието е на британски учени от университета в Манчестър. Те проучвали разломите със съдържание на меден сулфид в цинкови и медни рудници край Тиминса, щата Онтарио.
Учените гарантират, че намерената вода не е била в контакт с въздуха според откритото в нея голямо съдържание на различни изотопи на благородни газове.
Откритието е ценно и с оглед изучаването на възможни следи от живот на Марс. Ако в канадската вода се намерят следи от живи организми, подобна находка би била възможна и на Марс, където скалите не се отличават много от земните, а се смята , че някога там също е имало вода.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване