05/16/13 00:23
(http://e-vestnik.bg/)

Какво всъщност разкри пресконференцията за “случая “Мултипринт” и доноса от ДАНС

Прокурорът Роман Василев показва образци от задържаните бюлетини. Снимка: Impact Press Group

Какво стана ясно от пресконференцията на прокуратурата?

- В печатницата е имало ГОДНИ бюлетини поне 10 палета (над 350 000, точната бройка тепърва ще се разбере), които са пакетирани за транспортиране с надписи за определени избирателни райони - Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Външно министерство (за чужбина), Варна. Палетата бяха показани на снимки и видео в складово помещение. Отделно са намерени още 4 палета с технологичен брак, смачкани, неразрязани и др. бюлетини.

- Складовото помещение с бюлетините е било без охрана и незаключено, без патрони на вратите, както уточни главният прокурор Цацаров. Тоест - безконтролно.

- Поне в 3 случая бюлетини са ИЗЛИЗАЛИ от печатницата след 8 май към ЦИК, областната управа и община “Триадица” - тоест, след датата, на която според служебния премиер правителството вече няма отношения с печатницата. А главният секретар на Министерския съвет цинично заяви ден по-рано, че всяка печатница може да си печата бюлетини за фототапети. Така стана ясно, че правителството като организатор на изборите се е отнесло несериозно към въпроса с бюлетините, а някакво количество вероятно е отпечатано след тази дата с неизвестно предназначение.

- Беше съобщено, че шефът на печатницата първоначално твърди, че намерените бюлетини са отпечатини над тиража, а след телефонни разговори започва да твърди, че са брак.

- Реплики на главния прокурор Цацаров показаха, че прокуратурата не може да разчита на МВР, предпочела е да работи с ДАНС по случая, която пък се оказва ПРОБИТА. Там съчиняват фалшиви мейли от името на прокуратурата до медиите - от името на “достойни прокурори” и пускат подбрани документи от разследването, с цел да манипулират. Главният прокурор изрично посочи, че анонимката до медиите не е от прокуратурата, а разпратените документи са излезли от ДАНС.

- Цацаров каза още, че ще ДОВЪРШИ започнатото, без да прави прибързани изводи и оценки, както правеше бившият вътрешен министър Цветанов.

Случаят издава мащабно престъпление за фалшификация на изборите. Скандалът тепърва ще се развива в чужбина. А реакцията у нас на медии, анализатори и политици е неадекватна. Много медии се държат дистанцирано, с намек, че може да става дума за политически манипулации от страна на прокуратурата (сред тях включително и сериозни като “Дневник” и “Капитал”). Политици и фенове на ГЕРБ представят нещата точно така - прокуратурата се е намесила в изборите, ощетила е ГЕРБ и т. н. А може би трябваше да замълчи и да не се намесва за тези бюлетини?
“За мен е необяснимо защо една политическа партия идентифицира себе си, че случаят в Костинброд е свалил нейния резултат с 5-6%. Прокуратурата не може да бъде обвинявана, че е изнесла такава информация, че я е адресирала към конкретна партия и е повлияла на резултатите от изборите.” Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция на прокуратурата, на която бяха представени фактите около т.нар. “Костинбродски случай”. Според Цацаров целта на “услужливия мейл”, изпратен до някои медии, е буквално да опровергае това, което днес съобщава прокуратурата. “Сигналите и оригиналите на тези документи, които са излезли в интернет пространството не са се намирали в прокуратурата, те се намираха в ДАНС”, съобщи още Цацаров.

Почти всички имате моя мейл, но този не е моят: така Борислав Сарафов отговори на журналистически въпроси за анонимното писмо, подписано от “Група достойни прокурори” и изпратено от адрес Borislav.Sarafovv@mail.bg.

Прокурорите които са достойни, не са анонимни и са малко по-грамотни от този, който е писал писмото, коментира Сотир Цацаров. Писмото, доколкото разбирам, определя три вещици – БСП, Делян Пеевски и третата би следвало да съм аз, които са манипулирали целия спектакъл. Странно ми се вижда, че вчера, след като бе обявено, че прокуратурата ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване