05/16/13 21:05
(http://e-vestnik.bg/)

Сигурна работа за цял живот - гръцки мит

ДПА

Гръцки студенти на протест срещу антикризисните мерки. Снимка: преств

Допреди няколко години да работиш в държавния сектор бе мечта за почти всеки грък. Щедрото заплащане и бонусите, както и гарантираната от конституцията сигурност на работното място, доведоха до това почти 20 процента от трудоспособното население на Гърция да работи в държавния сектор.

Нарушавайки десетилетното табу, гръцкият парламент прие в края на април закон, с който оряза до края на годината 15 000 от грубо 800-те хиляди работни места в бюджетния сектор, за да си осигури транш от 8,8 млрд. евро от спасителния заем от международните кредитори.

Анализатори казват, че мярката изпраща сигнал към кредиторите на Гърция и към пазарите, че правителството се отнася сериозно към реформите.

“Това беше тема табу за всички политици толкова много години”, каза Йоргос Цогопулос от Гръцката фондация за европейска и външна политика (ELIAMEP).

“Сега това ще покаже, че политиците в страната продължават необходимите структурни реформи, за да раздвижат икономиката. Досега видяхме увеличаване на безработицата в частния сектор и това бе несправедливо”, каза Цогопулос, според когото липсата на сигурност на работното място доживот ще подобри ефективността в държавния сектор.

Голяма част от 15-те хиляди съкратени държавни служители ще се влеят в редиците на безработните, които съставляват рекордните 27 процента от работната сила.

Младежката безработица възлиза на 59,3 процента - най-високата от всички възрастови групи.

Около 1000 работни места изчезват всеки ден в Гърция през последните три години, изядени от мерките за икономии и продължителната рецесия.

Гърция следва примера на други затънали в дългове страни от еврозоната, като Испания и Португалия, от които бе поискано да свият бюджетните си сектори и да намалят разходите.

Броят на държавните служители в Испания намаля с близо 7 процента на 2,9 милиона от 2011 г., според официални данни. В Португалия тази цифра е 4,6 процента през 2012 г. - на 583 900 души. Международният валутен фонд иска Португалия да намали броя на нискоквалифицирания персонал, наброяващ в момента 214 000 души, с до 20 процента тази година.

Мнозина смятат, че съкращаването на работни места е несправедливо. “Не е честно да се смесват всички държавни служители, защото някои от нас имат съответната образователна квалификация, а други нямат”, каза чиновничката в министерството на културата Парис Марку, която има магистърска степен по изкуства от Сорбоната в Париж.

“Аз не съм бил наета, защото подкрепям една или друга политическа партия, аз бях наета заради моите умения”, каза тя.

Някои винят корупцията и връзкарството за раздутия бюджетен сектор на Гърция. “Не стига че рядко се уволняват държавни служители, но и вместо това видяхме вълна от партийни назначения на държавни служби, която продължава да подхранва раздутия и скъпоструващ бюджетен сектор”, каза Цогопулос.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване