05/19/13 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Месо “халал” и “кашер” - Полша губи изгоден бизнес

Полският износ на месо за евреи и мюсюлмани е временно преустановен

Асошиейтед прес

За някои това е варварски начин за убиване на животни, а за други - добър бизнес.

До януари кланиците в цяла Полша, която е силно католическа страна, учудващо се бяха превърнали в местата, на които се извършваше ритуалното за исляма и юдаизма умъртвяване на животни, което и в двете религии представлява бързо прерязване на гърлото на неупоено животно, чиято кръв трябва да изтече.

Милиони евро се печелеха от износа на месото “халал” и “кашер” за страни като Египет, Иран и Израел, както и за мюсюлмански и еврейски пазари в Европа.

Но активистите на разрастващото се движение за права на животните успяха да извоюват забрана на този вид клане по религиозни предписания. Само че с оглед на задълбочаващата се икономическа криза и на износа, който се смята за възможно спасение, правителството се изправя пред натиск да възстанови законността на тази практика - и то се бори да го постигне.

Макар самата полска кухня да използва доста свинско - месо, забранено от юдаизма и исляма - страната превзе тази бизнес ниша за себе си като един от примерите за показана от Полша икономическа находчивост след присъединяването й към ЕС през 2004 г. Износът на месо халал и кашер нарастваше с между 20 и 30 процента годишно през последните години, като тази предимно селскостопанската страна извлече полза от ниските разходи за труд и репутацията си за отглеждани здрави животни.

“Бог е дал на нас добра храна, добра почва и добри животни, а на мюсюлманските страни това, което имат под земята - черното злато”, каза мюфтията Томаш Мишкевич, главен лидер на мюсюлманите в Полша. “Има страни с многобройни населения като Египет, арабските страни, Индонезия, които се нуждаят от тази храна и нямат достатъчно добитък, за да произведат достатъчно месо за себе си.”

Бизнесът се ръководи и насърчава от еврейската и мюсюлманската общност в Полша - малцинства, които са много малки, но с многовековно присъствие в страната. Полските евреи някога били най-голямата еврейска диаспора; макар и почти унищожена по време на Холокоста, общността се разраства. Мюсюлманите татари също се заселват тук преди векове, а напоследък към общността се причислиха арабски дипломати, бизнесмени и студенти.

Бизнесът с халал и кашер процъфтяваше до януари, когато забраната влезе в сила след решение на Конституционния съд. Макар и същинското заколване да се извършваше от специално обучени мюсюлмански и еврейски представители, тази индустрия създаде и хиляди работни места за поддържащ персонал.

Защитници на правата на животните твърдят, че убиването на животни, без преди това да бъдат упоени, им причинява ненужно страдание. Еврейски и мюсюлмански лидери са дълбоко несъгласни с това и настояват, че техният способ е по-хуманен отчасти защото кара животните много бързо да изпаднат в безсъзнание. Според тях стандартното промишлено заколване включва предварително упояване, което понякога е неефективно и води до още по-големи страдания.

Главният равин на Полша Михаел Шудрих казва, че еврейската традиция винаги е вземала предвид добруването на животните, отбелязвайки, че, например, тя забранява лова и всякакви безсмислени страдания.

“От близо 3000 години при еврейските практики на заколване се гледа да се намали болката за животното”, каза равинът.

Представители на полската месопреработвателна промишленост се колебаят на чия страна да застанат по въпроса кой способ причинява по-големи страдания, като вниманието им е твърдо съсредоточено върху икономическия аспект.

Пропазарно настроеното правителство на премиера Доналд Туск също има ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване