03/21/12 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Франция - накъде след шока от убийствата

Воюващите кандидати на президентските избори във Франция сложиха оръжия, като обявиха предизборно прекратяване на огъня, за да се обединят в осъждането на убийството на четирима френски евреи, сред които три деца, на двама мюсюлмани и на парашутист от карибски произход при отделни нападения.

Но когато шокът и скръбта започнат да отстъпват, коментаторите неизбежно ще започнат да питат дали политиката изобщо има нещо общо, ако не със самите убийства, то поне със създаването на климат, който е възможно да е “натиснал спусъка” на един очевидно неуравновесен човек.

През последните дни започна нелицеприятна борба за крайнодесните избиратели между десноцентристкия президент Никола Саркози и Марин Льо Пен - кандидата на националистическия, антиимигрантски Национален фронт.

Изпаднал в затруднено положение заради печално ниския си рейтинг, Саркози ненадейно обяви, че месото халал е основен повод за национално безпокойство, и призова всички продукти кошер и халал да бъдат обозначавани със съответния етикет.

Разкритикувано жестоко от някои като гротесков предизборен ход, предложението бе “коленен рефлекс” на безочливите твърдения на Льо Пен, че всичкото месо, продавано в Париж, е халал.

Министърът на вътрешните работи на Саркози Клод Геан разпали още повече полемиката, като каза, че идеята на социалистите да бъде разрешено на всички чужденци да гласуват на местни избори поражда риск да доведе до там месо халал да бъде включено в училищните менюта.

Саркози вече бе обвинен от някои, че си играе с огъня, като популяризира своята проповед за ред, за да си осигури гласовете на крайната десница - единствения начин, според него, да набере достатъчно импулс, за да изпревари фаворита - социалиста Франсоа Оланд - на първия тур на изборите на 22 април и на балотажа на 6 май.

Миналата седмица президентът каза в прав текст, че има “прекалено много чужденци” във Франция, като обеща да намали имиграцията наполовина и да ограничи държавните помощи за легалните имигранти.

Десният завой на ръчна спирачка, който направи Саркози, изглежда е дал резултат, тъй като проучвания на общественото мнение, публикувани миналата седмица, му отреждат първо място на първия тур, с малка преднина пред Оланд. Той освен това му помага да държи на дистанция Марин Льо Пен, която в един момент заплашваше да го изхвърли от надпреварата още на първия тур.

Сега с подкрепа от около 17 процента Льо Пен отговори, като се върна към своите традиционни антиимигрантски корени. В събота в Аячо, на остров Корсика, тя осъди “диктатурата на малцинствата”, искащи да наложат свое “съдържание в училищните учебници”.

Поради самата си същност президентските избори във Франция, които по правило се произвеждат на два тура, заставят основните кандидати да ухажват крайните гласоподаватели преди първия тур, преди да смекчат реториката за балотажа.

Саркози измъкна победата именно по този начин през 2007 г. - той дори бе обявен за симпатизант на режима във Виши заради това, че обеща да създаде министерство за имиграцията и националната идентичност.

Този път залозите са още по-високи, тъй като президентът има рекордно ниска популярност в края на първия си мандат и мнозинството французи твърдят днес, че няма да гласуват за него при никакви обстоятелства.

Левият кандидат Жан-Люк Меланшон обаче направи връзка между тона на кампанията и трагедията в Тулуза, като каза: “През остатъка от тази кампания приканвам всички да мерят по-добре своите думи и избора на цитати. Дотогава нашите сърца ще кървят.”

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване