05/19/13 21:09
(http://e-vestnik.bg/)

Тревоги, че Азия залива Русия

Русия трябва да ограничи миграцията от Средна Азия и да премахне визите за европейци, пише “Независимая газета”

Общежитие на нелегални имигранти от Таджикистан край Москва. Снимка: от тв екрана

Московската полиция провежда мащабна операция срещу нелегалните имигранти. Само вчера в участъците бяха доставени 154-ма души от Средна Азия; тече проверка дали пребивават законно в Русия и най-важното - дали са замесени в престъпления, информира “Росийская газета”.

По 3 до 7 имигранти в стая били настанени в “практически аварийна сграда”, за което плащали на своите “лидери” по около 4 хил. рубли (99 евро). Предния ден стражите на реда задържали в друг московски район 236 мигранти, 100 от които без редовни документи; иззети били оръжия и две издирвани коли.

Засилва се престъпността сред мигрантите в Москва. По официални данни броят на престъпленията, извършени в града от чужденци, е нараснал тази година с 40 на сто, посочва вестникът.

От февруари в Москва действат специални отряди на федералната миграционна служба, подсилени с отрядници - доброволни “ловци на гастарбайтери”, напомня официозът. Засега доброволците организират “хайки по столичните гари, но се очаква отрядници да работят и на други места, където може да се струпат неканени гости - в центъра на града, по строежите, пазарите, моловете и дори в жилищните комплекси”, добавя “Росийская газета”.

Миграционният поток от Средна Азия е заплаха за културната идентичност на Русия, твърди “Независимая газета”.

Изданието напомня споровете дали Москва да въведе визов режим със средноазиатските бивши съветски републики. В полза на откритите граници говори ниската себестойност на работната сила отвън, недостигът на работна ръка в самата Русия и фактът, че средноазиатските държави членуват в интеграционни обединения, създадени по инициатива на Москва.

Имигрантите обаче товарят здравния и образователния бюджет на Русия, посочват други експерти и критикуват “вноса на евтин труд”, заради който руският бизнес губел стимули да модернизира производството. Освен това ниската покупателна способност на средноазиатците омаловажава региона като пазар за руските компании; интеграцията с местните държави е неизгодна за Русия, твърдят те.

Участниците в дискусията обаче загърбват неикономическите аспекти на тази интеграция, пише всекидневникът.

Миграцията от Средна Азия поражда напрежение включително защото регионът е културно чужд на Русия. Азиатските републики от бившия Съветски съюз системно се дерусифицират от 20 години насам. Пришълците от Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан например не знаят руски и нямат представа от руската култура.

При това хората, израснали в ориенталски села, изобщо нямат нагласа да живеят в мегаполиси - образуват там анклави с различна култура, което налага местните жители да се адаптират към тях, а не обратното. Безредиците в Париж през 2005 и в Лондон през 2011 г. показаха колко е опасна гетоизацията на градските пространства, предупреждава изданието.

Вместо да се рушат обичаите на руското “урбанизирано и образовано общество със силни светски традиции”, по-добре ще е Москва да ограничи миграцията от държави, “разделени с цивилизационна пропаст от Русия”, смята авторът на материала. Той приканва федерацията да запази безвизовия режим само за европейските бивши съветски републики и същевременно да премахне изцяло входните визи за граждани на страни от ЕС.

Руският народ е европейски, затова Русия не може да има по-близки партньори на международната арена от страните с европейска култура - членките на ЕС, САЩ, Канада и Австралия. Сближаването със Запада ще означава руснаците да се върнат в естественото си цивилизационно лоно, добавя “Независимая газета”.

БТА

Публикувана на 05/19/13 21:09 http://e-vestnik.bg/17645/trevogi-che-aziya-zaliva-rusiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване