05/21/13 20:56
(http://e-vestnik.bg/)

Все по-високо и по-бързо - луксозни небостъргачи изпълват Ню Йорк

Ню Йорк, Манхатън нощем, откъм Лонг Айлънд сити. Снимки: Иван Бакалов

Досега от изящния 84-етажен небостъргач на пресечката на Парк авеню и 56-а улица в Манхатън са построени само 10 етажа. При завършването си той ще стане най-високата жилищна сграда здание в цялото западно полукълбо, а апартаментът на последния етаж вече е продаден за 95 милиона долара.

Други купувачи са резервирали апартаменти на по-долните етажи, но и техните цени са зашеметяващи. И макар самоличността на купувачите да не е известна, то вероятно те са свръхбогати чужденци: руснаци, собственици на металургични компании, латиноамерикански магнати, арабски шейхове и азиатски милиардери. В целия Манхатън с пълна пара тече строителството на изключително луксозни жилища и той започва да си съперничи с Лондон по популярност сред най-заможните хора на планетата.

Според данни на агенцията CityRealty броят на жилищните сгради с апартаменти, които струват над 15 милиона долара, е нараснал до 49 в сравнение с 33 през 2009 г.

Освен това близо 20 сгради в момента се дострояват или проектират.

“Има голям интерес към Ню Йорк, който в сравнение с други градове в света минава за относително евтин”, казва ръководителят на отдела за изследвания на международната компания за продажба на недвижими имоти Savills Йоланда Барнс.

Нарастването на броя на проектите за жилищни сгради от топкласа в Манхатън става на фона на все по-големия дефицит на жилища за представителите на работническата и средната класа.

Тези (луксозни - б. р.) здания се оказаха толкова печеливши, че завладяха местния пазар на недвижими имоти, усложнявайки допълнително ситуацията с по-достъпните жилища.

“Има само два пазара - на луксозни жилища и на субсидирани жилища”, каза архитектът Рафаел Виньоли, проектирал небостъргача на пресечката на Парк авеню и 56-а улица, който се нарича 423 Парк.

Бързината, с която се строят тези кули, подчертава пропастта между богатите и бедните жители на Ню Йорк, коментира главният икономист на института за данъчна политика - Fiscal Policy Institute - Джеймс Парот. Това е либерална изследователска организация, ползваща се с подкрепата на синдикатите. Според Парот средният доход на домакинство в града през 2008 г. е спаднал с 8%.

“Бумът в строителството на луксозни апартаменти в Манхатън на фона на масовите изземания на жилища в Куинс и рекордния брой бездомни е реалната картина на нарастващата поляризация на фона на възстановяването на икономиката”, допълва Парот.

И въпреки това е напълно разбираемо защо строителните предприемачи предпочитат луксозните жилища.

Айзък Сенбахар, строителен предприемач на 60-етажната сграда на 56 Леонард, в района Трайбека, където цената на апартаментите превишава 20 милиона долара, само за 10 седмици е сключил договори за продажбата на 70% от апартаментите в сградата, чийто общ брой е 140.

“Всички бяхме изумени. Не очаквахме подобно нещо. За апартаментите, които имат гледка като от кабина на хеликоптер, търсенето е голямо”, коментира Санбахар.

Само преди 10 или 20 години жилищните сгради от премиум клас бяха съсредоточени на Парк авеню и на Пето авеню. Днес такива сгради се строят в целия Манхатън.

В интервю предприемачът на 432 Парк Хари Маклоу каза, че той и партринащата му компания CIM Group вече са сключили договори за покупката на апартаменти в тази сграда за близо 1 милиард долара. Очаква се общата сума от продажбите на жилищата в цялата сграда, чието строителство струва около 1,25 милиарда долара, да превиши 3 милиарда долара.

Най-евтиният апартамент в тази огромна къща - студио от 33 квадратни метра - според рекламните проспекти, струва 1,59 милиона долара. Маклоу твърди, че близо половината от купувачите са чужденци.

Маклоу каза, че той и архитектът Виньоли са проектирали небостъргача така, че да му придадат “формата на квадрат, която е най-изчистената сред геометричните форми”. Етажите на небостъргача са квадрати с дължина на страната 23,5 метра, а на всяка страна на сградата ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване