05/21/13 12:02
(http://www.klassa.bg/)

ДКЕВР: Необходими за промени в енергийните закони

Трябва да бъде променен Законът за енергетиката и този за възобновяемите енергийни източници, за да може да се изгради нов модел на ценообразуване. Това заяви във вторник председателят на Държавната комисия за енергийна и водно регулиране Евгения Харитонова на открито заседание.
До няколко дни се очаква министърът на икономиката, енергетиката и туризма да представи разработен финансов модел, който да послужи за основа на цялостната рамка на ценообразуването. Василев също така заяви, че не очаква да има поскъпване на тока от 1 юли.
Въвеждането на две тарифи на електроенергията е доказало, че не дава желаният резултат, каза  Евгения Харитонова. Тя отказа до коментира мерките, разработвани съвместно с екипа на служебното правителство за „удържането” на цената на тока на настоящите нива от 1 юли.
Харитонова каза още, че действително в миналото са направени грешки, които не трябва да се повтарят. Според нея това са дългосрочните договори - с Мариците и с производителите на зелена енергия. По отношения на зелената енергия Харитонова каза, че проблем е имало и с високата квота, която тя е трябвало да достигне за кратък период, както и определените високи цени за нея.
Председателят на ДКЕВР заяви, че около 25% от пазара на електроенергия в момента, в който са концентрирани потребителите на средно напрежение ще излезе на свободния пазар, като по този начин там вече ще се търгува около 44% от цялото количество електроенергия.
Във връзка с инцидента в гоцеделчевско, където загина десетгодишно дете заради токов удар, Харитонова заяви че е издала заповед за проверка. Ако се установи нарушение глобата може да достигне до 1 млн. лв.
Евгения Харитонова бе категорична, че към момента няма основания за отнемане на лицензи на електроразпределителните дружества.
Вече има готови доклади, но те не са разгледани от енергийния регулатор и е възможно да има допълнителни проверки. Според Харитонова повечето нарушения ще доведат до санкции.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване