05/21/13 14:27
(http://www.klassa.bg/)

"Набуко“ ще доставя газ до Западните Балкани, Полша, Словакия, Чехия

В съвместна декларация, приета на 21 май по време на петата среща на Комитета за „Набуко“ в румънската столица Букурещ, правителствата на Австрия, Унгария, Румъния, България и Турция поставиха акцент върху потенциала на газопровода „Набуко“ да доставя синьо гориво до пазарите на Западните Балкани и до страните от Вишеградската група (Полша, Словакия, Чешката република и Унгария).
Освен това правителствата изразиха ангажимента си да се включат в изграждането на необходимите интерконектори, за да осигурят доставките на газ до страни по направленията Южна, Централна и Северна Европа.
Държавите членки на комитета призоваха Европейския съвет, във връзка с предстоящата среща на най-високо равнище на Европейския съюз (ЕС) на 22 май, където ще се обсъжда и въпроса за окончателното създаване на Вътрешен енергиен пазар на ЕС, да отбележи по-широкия потенциал на „Набуко“, който ще даде достъп на нови източници на газ, ще насърчи  икономическия ръст и конкуренцията на европейско ниво. Страните от „Набуко“ се обръщат и към Европейската комисия с апел да продължи да осигурява на проекта необходимата регулаторна и техническа помощ.
Инвестиционното решение за газопровода "Набуко Запад" ще бъде взето на 28-и юни, каза по-рано пред БНР говорителят на консорциума "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" Кристиан Долезал.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване