05/22/13 15:51
(http://www.klassa.bg/)

Вестервеле: Военното крило на „Хизбула“ е терористична организация

Германският външен министър Гидо Вестервеле подкрепя включването на въоръженото крило на "Хизбула" в списъка с терористични организации на ЕС, съобщи германски дипломатически източник, цитиран от АФП и БГНЕС .
"Във връзка с разговорите с партньорите след атентата в Бургас (при който загинаха 6 души, включително 5 израелци) външният министър Вестервеле иска поне въоръженото крило на "Хизбула" да бъде включено от ЕС в списъка с терористични организации", обяви източникът.
Великобритания представи искане за включването на въоръженото крило на "Хизбула" в този списък и разговорите по този въпрос ще започнат в началото на юни, заявиха дипломатически източници, пожелали да останат анонимни. САЩ и Израел от дълго време искат европейските страни да вземат тази мярка.
Нужно е пълно съгласие на 27-те държави-членки. Някои от тях като Франция са сдържани относно предприемането на мерки срещу "Хизбула", заявявайки, че подобно решение може да дестабилизира Ливан, където "Хизбула" играе ключова политическа роля. Те се опасяват и от ответни мерки срещу силите на ООН в Ливан, в които френските военни са най-големият контингент.
Две държави от ЕС - Холандия и Великобритания вече са поставили "Хизбула" в национален списък с терористични организации. Холандските власти забраниха всички крила на шиитското движение, а Лондон - само военното.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване