05/22/13 10:10
(http://e-vestnik.bg/)

Кривите сметки на десницата и Бойко. Но е излюзия е, че ГЕРБ ще се разпадне бързо

Изказванията „Победихме”, „Ние сме победителите” и т. н. от страна на Борисов и ГЕРБ са характерна заблуда на десницата като цяло от 1991 г. насам. В онези години СДС живееше със самочувствието „победихме с малко, но завинаги”. Така се изрази един тогавашен депутат, сега гравитиращ към ГЕРБ, заедно с останките от старото СДС.

И тогава, и сега т. нар. победители не могат да смятат.
Нито СДС тогава, нито ГЕРБ сега имат мнозинство. Те могат да направят правителство само с коалиция или подкрепа от друга партия. СДС навремето направи правителство с подкрепата на ДПС, която беше оттеглена и правителството падна.

В предишния парламент ГЕРБ също нямаше мнозинство. Правителството беше изцяло на ГЕРБ, подкрепено като жест към него на няколко партии – Синята коалиция и „Атака”. Но ГЕРБ толкова си повярваха, че са господари, че изгубиха тази подкрепа и се закрепиха с помощта на откраднати депутати и купуване на политически проститутки като тези от РЗС.
В сегашния парламент те отново се мислят за победители, но този път до мнозинство не им достигат не няколко, а 24 депутатски места. Отново не могат да смятат. Какви победители? Трябва коалиция. Но сега те не могат да разчитат на никого, сами се вкараха в изолация.

Какво следва оттук нататък? Новата десница, която замислят изпаднали от парламента, за съжаление ще е като супа минестроне, направена с продукти, останали от вчерашното ядене, с добавени някои нови подправки и др. И единствената по-голяма партия вдясно ще е ГЕРБ. Тя, разбира се, е менте. Нито е партия, нито е дясна. Това е групировка, бандата на Борисов, която се разпада бавно на части като групировката СИК. Борисов ще свива влиянието си постепенно, подобно на Траян Бъсеску в Румъния. Той също беше най-силният политик там, стана и президент, кара си сам колите като наш Бойко, но сега се е стопил до 10-ина процента подкрепа, а негови министри и олигарси влизат в затвора. Същото ще се случи на Борисов, дори да стане президент след 3 години.

Така или иначе, в следващите няколко години ГЕРБ ще е най-силната партия вдясно, а Европейската Народна партия ще продължи да я подкрепя. И агонията на дясното ще продължава, докато претендиращите за десни политици не се отърват от сегашния си манталитет.

България не може без нормална десница. Сега се получава смешното положение БСП да прави десни реформи и да компенсира ролята на десницата, която се е разпаднала поради собствените си неразбории.

И така занапред България е обречена на коалиции. Политиците, които търсят конфронтация и изключват априори други партии, са обречени.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване