05/22/13 13:17
(http://www.klassa.bg/)

Юристите в Сената на САЩ подкрепиха законопроекта за амнистия на нелегалните имигранти

Правната комисия в Сената на САЩ одобри законопроекта, който предвижда да бъдат амнистирани и да получат гражданство милиони нелегални имигранти, предаде Би Би Си. Законът ще бъде обсъждан в тази камара на Конгреса през юни. От 13 члена на Комисията, петима са гласували против, като освен демократите и трима републиканци са го одобрили. .
Ако законът бъде приет, половин година след влизането му в сила повечето от 11-те милиона нелегално пребиваващи в САЩ ще могат да получат „временен статут на регистрирани имигранти“. С него могат да започнат процедура за получаване на американско гражданство.
Президентът Барак Обама приветства одобрението от сенатската комисия, което подкрепя предложената от него реформа за имиграцията.
Републиканците склониха да приемат идеята за амнистия на нелегалните имигранти, след като видяха колко много гласове за Обама на латиноамериканци донесе предложението на последните избори.
Законът предвижда срещу такса от 500 долара нелегалните чужденци да получат временен имигрантски статут за 6 г., който може да бъде продължен. След 10 г. с такъв статут те получават „зелена карта“ - право на постоянно жителство и работа в САЩ, а след още 3 години могат да станат граждани на държавата.
Амнистията ще обхване всички нелегални имигранти, влезли в САЩ до 31 декември 2011г. , които оттогава непрекъснато пребивават там и не са осъждани за тежки престъпления.
Законът предвижда и засилване на охраната по границата с Мексико, през която в САЩ влизат нелегално най-много чужденци.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване