05/26/13 13:45
(http://www.klassa.bg/)

Банките връщат 8 млрд. евро на ЕЦБ

Банките ще върнат по-рано 8 123.0 милиона евро кризисни заеми на Европейската централна банка през следващата седмица, след като ЕЦБ намали основният си лихвен процент до рекордно ниското равнище от 0.5 на сто. Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви след заседанието за определяне на паричната политика през май, че финансовата институция е готова да намали разходите по заеми допълнително, ако икономиката на еврозоната се влоши, като дори допусна възможността за отрицателни лихви по депозитите на банките.
Оттогава икономическите данни рисуват мрачна картина на затънала в рецесия икономика, която се свива вече шесто поредно тримесечие и няма да се върне към растеж преди 2014 г. ЕЦБ също така реши на заседанието си през май да разшири предоставянето на неограничена ликвидност за банките, като им обеща толкова пари, колкото ще са им нужни до юли 2014 г. Това дава сигурност на кредитните институции. Банките в еврозоната взеха над 1 трлн. евро от ЕЦБ в две операции за предоставяне на дългосрочна ликвидност - LTRO, проведени през декември 2011 г. и февруари 2012 г. От ЕЦБ съобщиха, че пет кредитни институции ще изплатят 6.2 млрд. евро от първата LTRO на 29 май, когато други 4 ще върнат 1.9 милиарда евро от втората LTRO.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване