05/26/13 22:21
(http://e-vestnik.bg/)

Олигархът Бекали в затвора - акт на обществена хигиена

Джиджи Бекали. Снимка: от тв екрана

Години наред името Джордже Бекали беше еквивалент на безнаказаност. Каквото и да правеше, каквото и да казваше, колкото и оскърбления да изричаше, каквито и проблеми да създаваше, Бекали беше над закона и наказанието.

Глезен от телевизиите, защото им носеше мръсен рейтинг, обвивайки във фалшива благотворителност една огромна надменност и един гнусен пиар, Джиджи Бекали е един от най-токсичните персонажи на румънското общество. Той изврати умовете на редица млади хора, превърна се в карикатурен и опасен модел, създаде си последователи, доказателство за което беше масивният вот, който получаваше всеки път, когато се кандидатираше за нещо.

Така че вкарването му в затвора, за един твърде кратък период - биха казали някои, представлява не само акт на справедливост на фона на едно голямо мошеничество, но и акт на обществена хигиена. След този последен пристъп на мъченичество, ще се отървем за известно време от този безочлив образ, от снимките пред палата му или пред огромното имение в квартал Пипера. И е възможно месеците или годините зад решетките да понамалят устрема му след излизането му от затвора.

Осъждането на Бекали е също така един тежък вот на неодобрение по адрес на тези, които направиха от него депутат. И тук имам предвид както електората, който гласува за него, така и най-вече (лидера на Национално-либералната партия - бел.прев.) Крин Антонеску. За него Джиджи Бекали, също като (сенатора) Сорин Рошка Станеску, беше нападателно куче, имащо задачата да захапе там, където лидерът на либералите не можеше.

И Крин Антонеску не се задоволи с това да го направи член на парламента, а го изпрати в юридическата комисия на Камарата на депутатите, тоест в най-важната комисия, откъдето минават абсолютно всички значими проекти и решения на парламента. Една безкрайна дързост и предизвикателство, отправени от Крин Антонеску срещу румънския електорат.

Но той не беше единственият осъден по това дело, което беше приключено окончателно в понеделник. Той е най-зрелищният и най-популярният, но не и най-важният. В понеделник влязоха в затвора за трансфер на терени двама високопоставени румънски представители, свързани с институцията, в която традиционно румънците имат най-голямо доверие.

Виктор Бабюк, два пъти министър на отбраната, депутат в четири народни събрания, и Думитру Чофлина, бивш началник на генералния щаб на румънската армия. До тях Джиджи Бекали е обикновен кокошкар с голяма уста.

Отвъд спектакъла “Бекали” имаме отново две присъди за корупция на много високо ниво. Те представляват много важен знак, особено в тези дни, когато правосъдието минава през период на тежки сътресения след връщането в ръководните екипи на прокуратурите на две лица, утвърдени в периода на правосъдието на Адриан Нъстасе.

Това е ясен сигнал, че Върховният касационен съд не е изоставил тенденцията на нулева толерантност, в която влезе преди няколко години. И тъкмо затова силно се опасявам, че Върховният съд е следващата цел на политическата реставрация в правосъдието. Мандатът на председателя на съда Ливия Станчу изтича в скоро време и тогава ще се окажем пред нов момент на истината.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване