05/26/13 11:09
(http://www.klassa.bg/)

Събитието на лятото: Лорин Маазел дирижира "Концерт в лятна нощ" в двореца "Шьонбрун"

Традиционният вече „Концерт в лятна нощ” на Виенската филхармония, който се провежда в двореца „Шьонбрун” , ще бъде дирижиран от американския маестро Лорин Маазел. Едно от най-популярните събития в света на класическата музика ще се състои на 30 май (четвъртък) от 21.00 ч. и ще бъде посветено на 200-годишнината от рождението на двамата велики композитори Рихард Вагнер и Джузепе Верди.
Публиката на грандиозното събитие, което се провежда в пространството между бароковия дворец и Нептуновия фонтан  от 2004 г., обикновено достига 100 хиляди души. Досега, напълно безплатният за жителите и гостите на австрийската столица „Концерт в лятна нощ” в „Шьонбрун” (дворецът е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1996 г.), е дирижиран от личности като Жорж Претр , Даниел Баренбойм , Франц Велсер-Мьост (, Валерий Гергиев  и Густаво Дудамел .
Началото на тазгодишния концерт ще даде прочутият „Триумфален марш” от операта „Аида”, който ще поведе публиката към любими творби от творчеството на Верди: арията La mia letizia infondere от „Ломбардци”, Танци от „Отело” и увертюри от „Луиза Милер” и „Силата на съдбата”. Музиката на Верди ще се редува с творби от Вагнер, като селекцията на германския композитор включва Прелюдия от „Нюрнбергските майстори-певци”, „Легенда за светия граал” от „Лоенгрин”, както и изключително популярната „Ездата на валкириите” от „Валкюра”. Гост-солист на Виенската филхармония ще бъде германо-канадският тенор Михаел Шаде.

Американският диригент Лорин Маазел е участвал в повече от 7000 представления. Кариерата на маестро Маазел продължава повече от 72 години и започва когато той е 8-годишен. Диригентът е ръководил 200 оркестъра и е участвал в 7000 представления и в над 300 звукозаписа. Той има специално отношение към Виена, припомнят организаторите, тъй като е бил генерален мениджър, артистичен директор и главен диригент на Виенската държавна опера  от 1982 до 1984 г. и е дирижирал 11 пъти традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония.

Лорин Маазел е бил диригент на Симфоничния оркестър на Баварското радио - от 1993 до 2002; музикален директор на Питсбъргския симфоничен оркестър - от 1988 до 1996; музикален директор на оркестъра на Кливлънд  - от 1972 до 1982); и артистичен директор и шеф-диригент на берлинската „Дойче опера” - от 1965 до 1971...

Популярният тенор Михаел Шаде, също е добре познат на австрийската публика с ролите си във Виенската държавна опера.
„Концерт в лятна нощ 2013” ще бъде издаден в четири формата от Sony Classical/Вирджиния Рекърдс, съобщиха от лейбъла. На 10 юни т.г. ще излезе на CD и на дигитален формат, а на 23 юни: на DVD и на Blu-ray.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване