05/28/13 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Нигер е на фронтовата линия на джихадистите

Нигер плати тежка цена за сътрудничеството си в борбата срещу въоръжения ислям в Сахел. В четвъртък 21 нигерски граждани загинаха в два атентата с кола бомба, извършени срещу казарма в Агадез и завод на френския ядрен гигант “Арева” в Арлит, в северната част на страната.Военните изгубиха двайсетина души - най-тежката равносметка, откакто нигерските военни участват редом с френските военнослужещи в операцията срещу джихадистите в Мали. Нападенията бяха извършени в разгара на офанзивата на чуждестранните сили срещу джихадистите в Северно Мали.

Ислямистките групи обявиха, че са извършили двете смъртносни операции в отговор на войната, която Нигер води срещу шериата, и заплашиха с още атентати.

Едната от тези групировки - “Подписващите се с кръв”, която твърди, че все още е ръководена от Мохтар Белмохтар, обяви, че атентатите са били първият отговор на изявлението на нигерския президент Махамаду Исуфу, вдъхновено от неговите господари в Париж, в което той е заявил, че джихадистите били разгромени във военен план.

Нигер заедно с Чад беше една от най-активните страни в първата фаза на френската операцията “Сервал” в Мали. Нигерските части бързо се разположиха в района на малийския град Гао. Те ще останат в Мали в състава на многонационалните мироподдържащи сили на ООН, които постепенно ще поемат щафетата от френските сили с цел стабилизиране на северната част на страната.

Според нигерския министър на външните работи Мохамед Базум страната му ще продължи да участва в борбата с тероризма. “Случилото се в Агадез и Арлит показва ясно, че ние имаме нужда от повече решимост, от повече средства и от повече действия”, подчерта той пред френското радио Ер Еф И.

За първи път Нигер е мишена на атентати, извършени от камикадзета. В Ниамей обаче от 2008 г. насам имаше отвличания на западняци. През януари 2011 г. двама французи - Антоан дьо Леокур и Венсан Делори - бяха похитени в центъра от ислямистки отряд, а после убити на границата с Мали при опит на спецсили да ги освободят.

Всеки път джихадистите идваха от чужбина, разчитайки на сведения, получени от местни хора, които възнаграждават. Камикадзета са пристигали от югозападната част на Либия, според нигерското правителство. Много арабски салафити и туареги намериха убежище в тези пустинни зони, далеч от контрола на властите в Триполи. Някои племена вече сключиха споразумение за добросъседство с новодошлите, които се научиха да преминават по-дискретно границата.

Нигер, за разлика от Мали, съумяваше досега да се предпазва от рискове за дестабилизиране. Централната власт успя да се съобрази с част от исканията на арабските и туарегските малцинства.

Президентът Махамаду Исуфу направи точно обратното на предшественика си Мамаду Танджа, който беше привърженик на силната ръка по отношение на общностите в северната част на страната. Исуфу ловко се справи с пораждащия безпокойство въпрос за туарегите. “Сините хора” заемат днес отговорни длъжности. Премиерът и фигура номер две в армията са туареги.

Избран за президент през 2011 г. на редовни избори, Махамаду Исуфу се ползва с подкрепата на Вашингтон, който обаче се въздържа да подпомага Мали заради това, че в Бамако няма законна власт, дошла с демократични избори. Американски безпилотни самолети за наблюдение са разположени на нигерска територия, за да извършват разузнавателни мисии. А това е още една причина за гнева на джихадистите.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване